Manfred Weber lett az Európai Néppárt csúcsjelöltje

Manfred Webert, a bajor Keresztényszociális Unió politikusát választotta meg ma az Európai Néppárt úgynevezett csúcsjelöltjévé az Európai Bizottság elnöki tisztségére a pártcsalád helsinki kongresszusán.

A hivatalos eredmények szerint Manfred Weber a szavazáson jelentős többséggel – 619-ből 492 szavazattal – legyőzte vetélytását, Alexander Stubb volt finn miniszterelnököt. A 79 százalékos szavazataránnyal győzedelmeskedő jelölt jelenleg a néppárt európai parlamenti frakcióvezetője. A kongresszuson felszólalva a 46 éves bajor politikus azt hangoztatta: új fejezetet akar nyitni Európában. A kereszténydemokrata politikus kifejtette: ki kell használni a lendületet, és akkor jövő májusban nyernek.

Elemzéseket és közelmúltbeli választási eredményeket összesítve a Reuters brit hírügynökség azt írja, hogy az Európai Néppárt szinte biztosan győz a tavaszi EP-választáson. Ezért Manfred Weber nagy esélyt kap arra, hogy felváltsa Jean-Claude Junckert a bizottság élén. Ez esetben ő lesz az európai közösség második német vezetője Walter Hallstein után, aki 1958 és 1967 között vezette az EU elődjének tekintett, akkor még csak hat tagállamot számláló Európai Gazdasági Közösség legfőbb végrehajtó testületét.

Az RMDSZ szerint Weber a leghitelesebb személy a kisebbségek szempontjából

Manfred Weber, akit az Európai Néppárt a leendő Európai Bizottság elnöki tisztségébe jelölt, a leghitelesebb személy az őshonos kisebbségek szempontjából – jelentette ki tegnap az RMDSZ szövetségi elnöke.

Kelemen Hunor azt mondta: azért szavazott tegnap rá, hogy Európa 50 millió polgárának, az őshonos kisebbségek közösségének erős hangja legyen az europarlamenti választási kampányban és 2019-et követően. Meggyőződésük, hogy Manfred Weber az Európai Bizottság elnökeként azért is dolgozik majd, hogy a Kelet és Nyugat közötti megosztottságot csökkentse. Kelemen Hunor kifejtette: csak egy erős Európában fejlődhet Erdély. Európa pedig akkor lesz erős, ha tagállamai összefognak, ha valós megoldást nyújt a polgárok gondjaira – olvasható Kelemen Hunor Manfred Weberhez intézett üzenetében. Mint arról beszámoltunk: Manfred Webert tegnap csúcsjelöltnek választotta az Európai Néppárt Helsinkiben lezajlott kongresszusa, ami esélyessé teszi a német politikust arra, hogy elnyerje az Európai Bizottság 2019-től 2024-ig érvényes, következő elnöki mandátumát.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

NAPRAKÉSZ

Live Video

Partnereink