Amerikai diplomatát láttak vendégül Sepsiszentgyörgyön

A bukaresti amerikai nagykövetség politikai attaséját tájékoztatták háromszéki elöljárók a székely szimbólumok és a magyar nyelv használatával kapcsolatos gondokról, az autonómia kérdésköréről, az egykor államosított ingatlanok visszaszolgáltatásának elakadásáról és a térség gazdasági helyzetéről.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester kedden, a megyeházán fogadta Matthew B. Jones-t, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének politikai attaséját. Antal Árpád szerdai sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy Romániába hosszú idő után neveztek ki új amerikai nagykövetet és politikai attasét, akiknek meghatározó szerepük lesz a romániai demokrácia alakításában. Antal Árpád beszámolója szerint elmondták, hogy az ország Európai Uniós és NATO csatlakozása óta Romániában nincs már külső kényszer ezért bizonyos folyamatok lelassultak vagy teljesen leálltak.

Beszámoltak a Székely Mikó Kollégium visszaállamosításáról, amiről az amerikai politikai attasé tájékozott volt. Antal Árpád szerint elmondták, hogy a nyelvi jogok szavatolásával is gondok vannak Romániában, korlátozzák a szimbólum használatot. Beszámoltak az önkormányzatok prefektusokkal való viszonyáról, és meglepte az amerikai diplomatát, hogy egy kormánybiztos le tud állítani egy beruházást, ahogyan tette azt a sepsiszentgyörgyi főtér korszerűsítése kapcsán. A találkozó végén Antal Árpád és Tamás Sándor székely zászlót adott ajándékba Matthew B. Jones-nak, amit ő örömmel fogadott el.
MVR/Kovács Zsolt

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

KULTÚRPRESSZÓ

Live Video

Partnereink