Magarára maradt Katalónia?

Több ezren ünnepeltek tegnap este Barcelonának azon a részén, ahol az elszakadáspártiak gyülekeztek.

Az örömujjongást az váltotta ki, hogy a katalán parlament tegnap délután megszavazta az autonóm régió Spanyolországtól való elszakadását, majd kikiáltotta a függetlenséget. Az ünneplést az sem zavarta meg, hogy Mariano Rajoy spanyol kormányfő este nyolc óra után közölte, feloszlatja a katalán parlamentet, és december 21-re új választásokat ír ki. Azt mondta, az eddig még nem alkalmazott direkt irányítás elengedhetetlen lépés volt a „normalitás helyreállításához” a régióban. A város másik felében a spanyol kormány döntését ünnepelték és az ország egysége mellett tüntettek.

Elemzők szerint a következő pár nap legfontosabb kérdése az, hogy történik-e majd bármi konkrét Katalóniában. Lezárják-e például a régió határait, beengedik-e majd a spanyol kormány embereit, vagy erőszakkal próbálnak meg elszakadni.

A nemzetközi közösségek nem ismerik el Katalónia függetlenségét és Spanyolország pártján állnak.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kijelentette, a katalán parlament lépése nem változtat semmin, az Európai Unió továbbra is csak a madridi kormánnyal tárgyal. Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, az EU-nak nincs szüksége a megosztásra. Nem fog beleszólni a katalán-spanyol konfliktusba, de a maga részéről nem örülne annak, ha az uniónak 95 tagországa lenne. Az MTI azt írta, egy névtelenséget kérő NATO-tisztségviselő Spanyolország belügyének nevezte a katalóniai helyzetet, amelyet az alkotmányos kereteken belül kell megoldani. Emmanuel Macron francia kormányfő is teljes támogatottságáról biztosította Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, és Theresa May brit miniszterelnök szóvivője is azt közölte, hogy nem ismeri el Katalóniát függetlenként, mert a népszavazás törvénytelen volt. Később Róma is ugyanezt közölte. A német kormány szerint a katalóniai regionális parlament ismét megsértette Spanyolország alkotmányát a régió függetlenségének megteremtéséről szóló javaslat pénteki elfogadásával. Varsó és Szlovákia is Madrid mellett foglalt állást.

Forrás: MTI/Euronews
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

KŐBE ZÁRT MÚLTUNK

Live Video

Partnereink