Macron legyőzte Le Pent

A voksok több mint 80 százalékának összeszámlálása alapján Emmanuel Macron az érvényes szavazatok 65,31 század százalékát szerezte meg a tegnapi franciaországi elnökválasztáson – közölte a belügyminisztérium.

A Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen a voksok 34,69 század százalékát kapta meg. A különbség jóval több 20 százalékpontosnál, mint az az előrejelzésekben szerepelt. Az Nemzeti Front viszont a szavazatok arányát tekintve megdöntötte saját rekordját. A választási részvétel 75,3 tized százalékos volt. A leadott szavazatok 12,5 tized százaléka érvénytelen. A távolmaradók és az érvénytelenül szavazók aránya együtt szokatlanul nagy egy elnökválasztáshoz képest – állapította meg a Lotharingiai Egyetem politológus professzora.

Párizsban Emmanuel Macron megszerezte a voksok 90 százalékát. Az urnazárás után több kisebb erőszakos tüntetőcsoport összecsapott a rendőrséggel a főváros keleti részében. A rendőrök könnygázzal oszlatták fel őket, több tüntetőt igazoltattak, illetve őrizetbe vettek. Emmanuel Macron beiktatása a hét végén lesz az Elysée-palotánál.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink