Ma van a Magyar Költészet Napja

Ma van a Magyar Költészet Napja, amelyet József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik a Kárpát-medence magyarlakta vidékein. Erdély több településén szerveznek ezekben a napokban irodalmi, kulturális programokat e nap tiszteletére.

A Magyar Költészet Napján érezhető a kultúra összekötő szerepe

A Magyarországról szervezett Versfolyam a világhálón című eseményen Komáromtól New Yorkig több településről bekapcsolódnak a magyar anyanyelvű fiatalok. Gyergyószentmiklósról Vincze Csilla tudósít.

A versfolyamot a Békéscsabai Szakképzési Centrum és a békési kötődésű Veritas Kulturális Egyesület szervezi a Költészet Napja alkalmából. A délelőtt kezdődő program során felvidéki, kárpártaljai, partiumi, erdélyi, vajdasági magyar tannyelvű, és magyarországi iskolák diákjai mondanak verseket. Adáskörzetünkből elsőként a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola kapcsolódik be (10,47-től 11,22-ig), majd egy kis beregszászi kitérővel a segesvári Mircea Eliade Főgimnázium versmondói folytatják a műsort, akik a kézdivásárhelyi Apor Péter Szakliceumnak adják át a stafétát, majd távolabbi települések kerülnek műsorba, egészen 12 óra 20 percig, amikor a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki líceum diákjai kapcsolódnak be kedvenc költeményeikkel. A versfolyamot az érdeklődők élőben követhetik a Veritas egyesület honlapján, a www.tajgazda.hu weboldalon. A közvetítést a tavalyhoz hasonlóan idén is az amerikai magyarság zárja.

Csíkszeredában is számos rendezvénnyel emlékeznek meg a költészet napjáról

A csíkszeredai színház, a Csíki Játékszín ma délelőtt 11 órára a színház elé várta a költészetet kedvelőket, a színház lépcsőiről versműsor hangzott el. Idén a 105 éve született Weöres Sándor szellemét idézték meg a Tizenegy szimfónia című kötetéből válogatott versekkel. Csíkszeredából  Dobos László tudósít.

A színház költészetnapi rendezvénye délután hat órakor a Hunyadi László Kamarateremben folytatódik Bertóti Johanna interaktív gyerekkoncertjével. A csíkszeredai József Attila Általános Iskolában ma elkezdődnek a 28. József Attila Emléknapok, amelynek keretében több rendezvényt költészetnek szentelnek. Sokan, 67-en jelentkeztek a csíkszeredai Agora Alapítvány által a magyar költészet napjára meghirdetett szavalóversenyre. A verseny ma délben kezdődik, az öt-nyolc osztályos diákok a Szakszervezetek Művelődési Házában, a középiskolás diákok és a felnőttek pedig a Kájoni János Megyei Könyvtárban szavalnak. A nyertesek a ma esti gálaműsoron is elmondhatják kedvenc versüket. A gálaműsor este 7 órakor kezdődik a Szakszervezetek Művelődési Házában, ezen a nyertes szavalók mellett fellép a Role Zenakar, majd Heinczinger Mika és Fülöp Zoltán irodalmi zenés estje következik.

Székelyudvarhelyen a Magyar Költészet Napja alkalmából ismerhetjük meg Karafiáth Orsolya új regényéhez alkotott Fúj című előadását

Erdélyi körútján, a Magyar Költészet Napja alkalmából ismerhetjük meg Karafiáth Orsolya új regényéhez alkotott Fúj című előadását, Kolozsvár és Sepsiszentgyörgy mellett Székelyudvarhelyen is, holnap 18 órától a Mokka Kávéházban. Asztalos Ágnes jön a részletekkel.

Karafiáth Orsolya sokak számára, a formabontó, néha rebellis, meg- és kimondó, tabukat feszegető, a könnyű regényektől eltérő írások alapján beazonosítható kortárs magyarországi írónő, akinek 2017 őszén jelent meg negyedik regénye Szirén címmel. Karafiáth könyvében az alkoholról, a szerfüggőségről ír, főszereplője Anna, egy tehetséges kislány, aki terhelt családi körülmények között nő fel. Ehhez a regényhez készült a Fúj című előadás, amely nagy sikernek örvendett tavaly októberben a Margó Kortárs Irodalmi Fesztiválon Budapesten. Az előadás ideje alatt versek, regény részletek hangzanak el, közreműködik a Four Bones Quartet, akik Kovács Tamás “Tobzi” ütőhangszeressel egészültek ki ez alkalomból is.

Erdélyben holnap tartják a Magyar Közművelődés Napját

Az EMKE 10 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy az egyesület 1885-ös alapításának napján, április 12-én ünneplik ezt a napot. Az EMKE Országos Elnöksége Marosszentgyörgyön szervez idén ünnepi műsort az Erdélyi Magyar Közművelődés Napja tiszteletére.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

ARANYSZALAGTÁR

Live Video

Partnereink