Ma van a brassói munkásmegmozdulás 29. évfordulója

Ma van az 1987-es brassói munkásmegmozdulás 29. évfordulója.

A korábbi évekhez képest idén szerény megemlékezési ünnepségeket szerveznek Brassóban. Ma fél 12-től a Megyei Kórház előtti emlékműnél vallásos ceremónia lesz, majd koszorúkat helyeznek el a résztvevők. Idén nem lesznek konferenciák és más események sem az 1987-es megmozdulás emlékére.

A kommunista rendszer, a Ceausescu-diktatúra ellen lázadó munkások ezelőtt 29 évvel indultak el az akkor Steagul Rosu nevet viselő Tehergépkocsigyárból. A tömeg elégedetlenségét elsősorban a nehéz anyagi helyzet, a kilátástalanság váltotta ki. A lázadók a gyárból elindulva végigvonultak Brassó fő utcáin az egykori Megyei Pártbizottság székhelyéig, ahol az épületbe behatolók felgyújtották a hatalom jelképeit, bántalmazták az akkori polgármestert. A feldühödött tömeget könnyfakasztó gáz, illetve kutyák segítségével oszlatták el.

A megmozdulás után 3oo személyt letartóztattak. Többen is úgy vélik, hogy ez a tüntetés magában hordozta az 1989-es lázadások csiráit. Az 1987-es tiltakozás emlékére minden évben futóversenyt szerveznek a tüntetők által megtett útvonalon. Az idén a rendezvényt november 11-én szervezték meg.

Forrás: Petki Judit
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink