Ma kezdődik a járulék- és adóreform

Az Adótörvénykönyvet módosító sürgősségi kormányrendelet szerint 2018. január elsejétől a társadalombiztosítási járulékok fizetésének terhe átkerül a munkáltatóról az alkalmazottra. A kormány azzal indokolta a járulék- és adóintézkedéseket, hogy ezáltal két százalékkal csökkennek a munkavállalók után fizetendő járulékterhek, kisebb lesz a bürokrácia, ami a feketemunka kifehérítését segítheti.

A tárcavezető számításai szerint csökkennek a vállalkozások munkaerő-költségei, anélkül, hogy csökkennének a nettó bérek. Ezzel egyidejűleg a jövedelemadó-kulcs mától 16-ról 10 százalékra csökken az alkalmazottak, a nyugdíjasok, az engedélyezett magánszemélyek, valamint a szerzői jogdíj esetében. Jelentősen változik a kisvállalkozások adórendszere is.

A mától hatályba lépő módosítás értelmében azoknak a Romániában bejegyzett kisvállalkozásoknak, amelyek éves forgalma nem haladja meg az egymillió eurót, a 16 százalékos nyereségadó helyett mától a forgalom egy százalékával egyenlő adót kell fizetniük. Eddig a félmillió eurós éves forgalom alatti cégek minősültek úgynevezett mikrovállalatoknak.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

ZENÉS ÜZENETEK

Live Video

Partnereink