Lettországban is kigyűlt a kvóta a Minority SafePackhez

Tegnap este Lettországban is átlépték azt a minimális aláírás számot, amely ahhoz szükséges, hogy a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés érvényes legyen.

Mint ismeretes, ahhoz, hogy az Európai Bizottság nyilvántartásba vegye az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója és annak egyik legaktívabb tagszervezete, az RMDSZ által indított polgári kezdeményezést 2018. április 3-ig minimum 1 millió aláírásnak kell összegyűlnie. További feltétel, hogy a kezdeményezés aláírói legalább 7 uniós tagállamból kell érkezzenek, a Bizottság által megállapított lakosságarányos kvóta szerint. Tegnap este Lettországban átlépték a megállapított 6 ezres kvótát és ezzel a balti ország az első, „nem magyar” EU-tagállam, amely beleszámít az európai polgári kezdeményezés érvényességébe.

A kezdeményezők által beüzemelt számláló szerint az aláírók száma meghaladta a 840 ezret, így az aláírásgyűjtési akció április 3-i lezárásáig további 160 ezer aláírásra és legalább további három olyan tagállamra van szükség, ahol kigyűl a kvóta. A következő tagállam Spanyolország lehet, ahol közel állnak a 90 százalékhoz.

Forrás: Maszol
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink