Lépjünk fel a gyűlöletbeszéd ellen!

Az utóbbi időben nagyon elharapózott a gyűlöletbeszéd a sajtóban, és főleg az internetes felületeken. Az Active Watch média és sajtószabadsággal foglalkozó emberjogi civil szervezet az egyik intézmény, amelyik határozottan fellép ellene. Sőt azt is vállalja, hogy közbenjár, ha például a közösségi oldalak nem tesznek semmit időben a jelenség ellen.

18451372_1681394625223194_1115081819818174714_oRadu Răileanu, a szervezet képviselője nemrég tartott egy workshop-ot Marosvásárhelyen, Legyünk pozitív hírnökök címmel. Ott beszélgetett vele Bódizs Edit. A rendezvény a www.positivemessengers.net mozgalom részeként került megszervezésre.

Itt arról beszélgettünk, hogy hogyan lehetünk pozitív hírnökök, amikor gyűlöletbeszéddel van tele az online sajtó. Hogyan semlegesíthetjük ezt a jelenséget? Tehát mit tegyünk, ha gyűlöletbeszéddel találjuk szembe magunkat?

R.R.: Ez attól függ, hogy milyen súlyos a gyűlöletbeszéd. Ha nagyon súlyos gyűlöletbeszédről van szó, amelyet meg kéne fékezni, akkor a legjobb, ha jelezzük azok felé az intézmények felé, amelyek a szerzőjét megbírságolhatják. Ha nem annyira súlyos, akkor felléphetünk mi magunk is ellene, persze, csak akkor, ha képeseknek tartjuk magunkat erre a megterhelő, esetleg traumatizáló feladatra. Párbeszédet kezdeményezhetünk a szerzővel, új perspektívákat vihetünk be a beszélgetésbe, hogy leépítsük az érvelését.

És ha lehet ne gyűlöletbeszéddel válaszoljunk!

R.R.: Természetesen. Ha ők nem is viselkednek etikusan, nekünk kötelességünk mégis etikusan fellépni. Szeretetről nem lehet úgy beszélni, hogy közben a gyűlölet nyelvén szólalsz meg!

Ha a közösségi oldalakon találkozunk gyűlöletbeszéddel, hogyan tudjuk azt jelenteni? Beszéltünk itt arról, hogy a Facebookon hogy tudjuk jelenteni, és ennek milyen hatása van.

R.R.: A közösségi oldalakon vannak speciális gombok, és ezeket használva lehet többé-kevésbé könnyen a lépéseket végigjárni. A végén a jelentésünk elér a Facebook csapatához, ők kielemzik, és jól vagy kevésbé jól reagálnak rá. Ez történhet úgy, hogy az illető tartalmat eltávolítják, leveszik az oldalról, vagy extrém esetben letiltják a felhasználót.

Úgy értettem, hogy a szexuális tartalmakat hamarabb letiltják.

R.R.: Ez azért van, mert a szexuális tartalmakra létezik egy algoritmus, a képeket megvizsgálják ezzel az automatikus algoritmussal, és ha szükséges, el tudják távolítani azonnal. Ez ennek az oka. Az írott tartalmakat viszont ki kell, hogy elemezzék, ezért tart el egy ideig, amíg eredmény születik.

Itt Ön azt mondta, hogy az Active Watch-nál is jelenthetjük, ha találkozunk egy gyűlöletbeszéddel, hogyan forduljunk önökhöz? Milyen esetekben?

R.R.: Ha ön meggyőződött arról, hogy az illető tartalom agresszív tartalom, Facebookon van vagy Tweeter-en, és a két közösségi oldal nem tett semmit annak érdekében, hogy eltávolítsa azt, akkor mi is megpróbálhatunk közbenjárni. Persze, mi is elemezni fogjuk, hogy szükséges-e az eltávolítása, és ha mi is úgy gondoljuk, hogy ezt kéne tenni, és valóban agresszív ez a tartalom, akkor figyelmeztetjük őket, a közösségi oldalak adminisztrátorait, hogy figyeljenek jobban erre a tartalomra.

Végül hogyan lehetünk mi pozitiv hírnökök? Hogyan tudunk változtatni a dolgokon?

R.R.: Megértve a kontextust, felismerve a gyűlöletbeszéd formáit, és utána az sem árt, ha kifejezhetjük szolidaritásunkat az áldozattal. Két szóban erről lenne szó.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

HíRNEGYEDÓRA

Live Video

Partnereink