Legyen nulla a dohányzók aránya!

Legalábbis ezt szeretné elérni húsz év alatt az egészségügyi tárca.

Várhatóan a dohányzást zárt térben tiltó jogszabály módosítása is terítékre kerül az új parlamenti ciklusban a képviselőházban. A törvénymódosítás arról szól, hogy bizonyos, kimondottan erre a célra berendezett, zárt térségekben megengedett lesz a dohányzás.

Közben az egészségügyi tárca elrettentő adatokat közölt a dohányzás hatásairól. E szerint évente 42 ezren halnak meg Romániában cigarettázás következtében. A minisztérium szerint ennyien veszítenék összesen életüket, ha kétszáz utasszállító repülőgép zuhanna le egy esztendő leforgása alatt. A dohányzás 28-35 év közötti fiatalok életét is követeli. Aggasztó, hogy egyre fiatalabb korban kezdik el a dohányzást, a 11 év alatt gyermekek öt százaléka pedig legalább egyszer már megpróbálkozott a cigarettázással.

Ezek a riasztó adatok arra késztették az illetékeseket, hogy hosszú távú stratégiát dolgozzanak ki, amelynek alkalmazásával a következő húsz évben gyakorlatilag minimális szintre lehetne csökkenteni – az illetékesek szerint: a nullához lehetne közelíteni – a dohányzók arányát. Szakértők szerint az elektromos cigaretták sem segítenek a gondokon, mivel – az újabb kutatások szerint – azok is mérgező formaldehidet, rákkeltő anyagokat tartalmaznak.

Abrám Zoltán, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyügyszerészeti Egyetem professzora az egyetemen zajló dohányzásellenes kampány kutatócsoport vezetője. Bódizs Edit interjúja.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

DÉLUTÁNI RÁDIÓÚJSÁG

Live Video

Partnereink