Legmagasabb szintű árvízriadót rendeltek el Székelyföldön

Legmagasabb szintű, vörös jelzésű árvízriadót rendeltek el Kovászna és Hargita megyében.

A harmadfokú árvízvédelmi készültséget több folyó Hargita és Kovászna megyei szakaszaira bocsátották ki a vízügyi szakemberek. A vörös jelzésű árvízriadó tegnap estétől ma este 6 óráig tart. A készültség a Feketeügy Hargita és Kovászna megyei szakaszaira vonatkozik. Lemhénynél a Feketügy már csütörtökön elérte az árvízvédelmi figyelmeztetési szintet. Az Olt folyó szintje is növekszik az elmúlt napok esőzései következtében, mutatott rá Ioan Ilaş. A Kovászna megyei vízgazdálkodási hivatal igazgatója szerint, Erdővidéken még két patak, az Olt mellékvizei érték el az árvízvédelmi figyelmeztetési szintet. A hatóságok készenlétben vannak, összegezte az igazgató. A harmadfokú riasztás a Tatros Hargita és Bákó megyei szakaszára is érvényes. Vörös riadó van Suceava, Neamt és Vrancea megyében is.

Tegnap délután óta másodfokú riasztás van érvényben az Olt teljes székelyföldi szakaszán, valamint a Bodza folyón. Ez a riasztás holnap délig lesz érvényben.

Közben a meteorológiai intézet narancssárga jelzésű figyelmeztetést adott ki az ország hét északkeleti, moldvai megyéjére, ahol zivatarok, felhőszakadások várhatók. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 80-100 litert négyzetméterenként. A székelyföldi megyékben elsőfokú, sárga jelzésű esőriadó van érvényben: a hegyvidéken a csapadék mennyisége elérheti a 40-50 litert négyzetméterenként.

Forrás: Kovács Zsolt
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

TOP 30

Live Video

Partnereink