Junckerrel tartott közös sajtótájékoztatót az államfő

A jogállamiság nem képezheti alku tárgyát – nyilatkozta Klaus Iohannis államfő.

Az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel tartott közös sajtótájékoztatón az államfő rámutatott, már két éve viták vannak Romániában az igazságügyi törvényekkel és a büntetőjog módosításaival kapcsolatban, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy “mindenkiben meglesz a kellő bölcsesség” ahhoz, hogy e viták végkimenetele megfeleljen a román állampolgárok, a Velencei Bizottság és az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja, a GRECO elvárásainak.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége rendkívül fontos pillanat Románia történelmében – jelentette ki Klaus Iohannis államfő, aki szerint az ország alaposan felkészült az előtte álló nehéz időszakra. Az államfő hangsúlyozta: az Európai Tanács ülésein többször átbeszélték a következő időszak kihívásait, és azt mondta: Románia alaposan felkészült a feladatra.

Jogállamiság tekintetében semmiféle kompromisszum nem megengedett, egy esetleges amnesztia negatívan hatna a jogállamra – mondta az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker.

A román EU-elnökség tegnap esti hivatalos nyitórendezvényén Jean-Claude Juncker úgy fogalmazott, az Európai Unió kompromisszumok sokaságából áll, amikor azonban jogállamiságról és a korrupció elleni küzdelemről van szó, nem ismerünk kompromisszumot. Erre a kijelentésére kérdeztek rá ma az újságírók. Az Európai Bizottság elnöke azt mondta, kijelentésével emlékeztetni akart az európai szabályokra, arra, hogy a jogállamiság alapelveit tiszteletben kell tartani. Rámutatott, bizakodó a tekintetben, hogy Románia még az ő mandátuma alatt a schengeni övezet tagjává válik.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

HíRNEGYEDÓRA

Live Video

Partnereink