Kövesi után a főügyész következik?

Tudorel Toader igazságügyi miniszter bejelentette, hogy kezdeményezi Augustin Lazăr legfőbb ügyész tisztségből való elmozdítását.

A tárcavezető 63 oldalas jelentést készített a legfőbb ügyész tevékenységének átvilágítása nyomán. Az öt fejezetre tagolt dokumentum húsz pontban foglalja össze azokat az érveket, amelyek alapján Augustin Lazăr menesztését kéri. A jelentést és az Augustin Lazăr tisztségből való elmozdítására vonatkozó javaslatot még ma este elküldi a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak véleményezésre, illetve az államfőnek, hogy törvényes hatáskörének megfelelően döntsön az ügyben – mondta a miniszter.

Tudorel Toader szerint a jelentésben felsorolt tények “nem tolerálhatók” egy jogállamban, és azt bizonyítják, hogy Augustin Lazăr tevékenysége “szembemegy az alkotmány és a törvények szabta kötelezettségekkel”. Tevékenységével, magatartásával és nyilatkozataival Augustin Lazăr eltérítette a főügyészséget az alaptörvényben rögzített feladatától – tette hozzá Tudorel Toader.

Bukarestben utcára vonultak a hírre

Bukarestben tegnap este több tucatnyian vonultak az utcára a főügyész tervezett menesztésének a hírére. A tiltakozók szerint az igazságügyi miniszter legújabb döntésével betelt a pohár: Tudorel Toadernek távoznia kell a tisztségéből. Mintegy 200-an vettek részt a Győzelem téren kialakult spontán tiltakozó akción. A demonstrálók szerint nevetségesek a főügyész eltávolítása mellett felsorakoztatott érvek.

Augustin Lazăr szerint a felhozott érvek egyértelmű túlzások

A legfőbb ügyész szerint az igazságügyi miniszter által a menesztése indoklására felhozott érvek “egyértelmű túlzások”, ezt a módot találta a kormány arra, hogy válaszoljon a Velencei Bizottság ajánlásaira.

A legfőbb ügyész sajtónyilatkozatban reagált Tudorel Toader igazságügyi miniszter bejelentésére, miszerint kezdeményezi tisztségből való elmozdítását. Augustin Lazar emlékeztetett: két nappal ezelőtt a Velencei Bizottság azt ajánlotta a román hatóságoknak, hogy gondolják újra a vezető ügyészek kinevezését szabályozó törvényi rendelkezéseket, és ne zárják ki a kinevezési eljárásból a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot és az államfőt. Hangsúlyozta: legfőbb ügyészként kötelessége nyilvánosan állást foglalni és intézményesen véleményt nyilvánítani az igazságszolgáltatást érő ‘indokolatlan támadások’ ügyében. Úgy véli, nemcsak joga, hanem kötelessége is, hogy kiálljon a jogrend védelmében, és állást foglaljon a Romániában zajló igazságügyi reform kapcsán. Véleménye szerint az igazságügyi miniszter jelentése nélkülözi a szilárd alapot, hiszen mind az Igazságügyi Felügyelet, mind pedig a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács pozitívan értékelte tevékenységét. Augustin Lazăr rámutatott, 36 éven keresztül kizárólag “nagyon jó” minősítéseket kapott a tevékenységi kiértékelőkön, és soha nem kérdőjelezték meg szakmaiságát.

Az ellenzék hevesen bírálja az igazságügyi miniszter lépését

Bírálja a Nemzeti Liberális Párt elnöke Tudorel Toader igazságügyi miniszter döntését, miszerint kezdeményezi Augustin Lazăr legfőbb ügyész tisztségből való elmozdítását. Ludovic Orban szerint a javaslat “abszurd”, “ostoba”, és “nélkülözi az érveket”. “Tudorel Toader annyit tett, hogy vásárolt még magának egy hónapnyi mandátumot Liviu Dragneától azáltal, hogy végrehajtotta a főügyészség lefejezésére vonatkozó parancsát” – fogalmazott a liberális pártelnök.

Az igazságügyi miniszter a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének parancsára meneszti az ügyészségek vezetőit, hogy megőrizhesse a tisztségét – véli a Mentsétek meg Romániát Szövetség vezetősége. Az alakulat szerint elfogadhatatlan, hogy a miniszter azt hozza fel érvként a legfőbb ügyész menesztésére, hogy az bírálta “a magas tisztséget betöltő vádlottakat”. Ez azt jelenti, hogy Augustin Lazărt gyakorlatilag azért menesztik, mert “bírálta a bűnöző Liviu Dragneát” – áll a közleményben.

Kinevezésének pillanatában Augustin Lazăr minden formális kritériumnak eleget tett – jelentette ki Raluca Prună, aki egykori igazságügyi miniszterként Augustin Lazărt a főügyészi tisztségre javasolta. Raluca Prună emlékeztet: ezeket a kritériumokat a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács is leellenőrizte és pozitívan véleményezte a javaslatot. Ezek okán a volt igazságügyi miniszter úgy értékeli, hogy az elnök elé terjesztett kinevezési javaslat tartalmazott minden törvényes elemet.

November 13-án hallgatják meg a legfőbb ügyészt

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács november 13-án hallgatja meg Augustin Lazăr legfőbb ügyészt, miután Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezte tisztségéből való elmozdítását – tájékoztatták az AGERPRES hírügynökséget a tanácshoz közelálló források. Az értesülés szerint az igazságügyi miniszter indoklását november 21-én teszik közzé.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

DÉLUTÁNI RÁDIÓÚJSÁG

Live Video

Partnereink