Kötelező hallásszűrést vezetnek be a szülészeteken

Jövő évtől minden újszülöttet műszeres hallásvizsgálatnak vetnek alá – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter. “Ez azt jelenti, hogy a szülészet elhagyásakor minden szülő tudni fogja, hogy van-e valamilyen hallásproblémája a gyereknek. Az Egészségügyi Minisztérium elindította már az eljárást a hallásszűrésre alkalmas 335 felszerelés beszerzésére.”

Hivatalos adatok szerint évente 200.000 gyerek születik Romániában, közülük 600 esetében diagnosztizálnak valamilyen hallásproblémát.

A témával kapcsolatban Dr. Fodor István, csíkszeredai fül-orr-gégész osztályvezető főorvost kérdeztük, aki üdvözlendőnek tartja az újszülöttkori hallásszűrést, hiszen nem egy szülészeten voltak már efféle kezdeményezések. A fül-orr-gégész szakorvos elmondása szerint, lényeges, hogy idejében felismerjék a rendellenességeket, továbbá a hallásvizsgálat alaposabb szervezést fog igényelni, mert ha kimarad egy-két csecsemő a programból, akkor nem éri el a tulajdonképpeni célját, emellett nem csak, hogy minden szülészetet el kell látni a készülékkel, hanem megfelelő személyzetet is igényelni fog.

Dr. Fodor István azt is elmondta rádiónknak, hogy amennyiben a teszt eredménye szerint fennáll a halláscsökkenés, valamint a siketség gyanúja, egyetlen megoldás létezik, mégpedig a cochleáris implantátum beültetése a csecsemő, illetve a gyerek fülébe, és ez a beavatkozás már három év alatt meg kell történjen.

“A cochleáris implantáció egy drága beavatkozás, komoly munkát igényel a pszichológustól a logopéduson át, egészen a fizikusig, sokan közre kell működjenek benne. Ugyanakkor nagyon eredményes, mert ezáltal a siket csecsemőkből normálisan halló felnőtt lehet, amennyiben idejében felfedezik és megkapják a készüléket.” – nyilatkozta Dr. Fodor István, csíkszeredai fül-orr-gégész osztályvezető főorvos. Az interjút Magyari Izabella készítette.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink