Környezetbarát közlekedésre van szüksége Marosvásárhelynek

Marosvásárhely, noha nem nagy város, mégis vezető helyet foglal el az országban a szennyezett városok sorában. A gépkocsik által kibocsátott gáz komoly gondokat okozhat elsősorban az emberi szervezetben, de károsítja a növényzetet és az állatvilágot is. Az autók mellett az ipar is jelentősen szennyezi a környezetet, Marosvásárhelyen főképp, hiszen elég csak az Azomuresre gondolnunk, sőt, sokan nem tudják, de a lakásokban található kis gázkazánoknak is szennyező hatásuk van.

„Első feladat az lenne, hogy egy környezetbarát közlekedést biztosítani, ami sajnos Marosvásárhelyen nem igazán létezik. Nehéz biciklivel közlekedni, és a másik jelentős probléma, hogy nincs elegendő zöldövezet. A légszennyezésnek hosszútávon daganatkeltő hatása van, és gyakori a tüdőtágulat a városlakók körében, ami azt jelenti, hogy más betegséget is könnyen előidézhetnek.” – nyilatkozta a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Közegészségtanszékének vezetője, Ábrám Zoltán.

„Egy másik tényező, ami hozzájárul a légszennyezéshez, a kis hőközpontok jelenléte. Gazdaságosabbak ugyan, viszont ezeknek az összhatása sokkal magasabb a környezetben, így nagyobb szennyezést jelent, mint a valamikori központosított városi fűtésrendszerek.” – magyarázta az Országos Környezetvédelmi Őrség főbiztos-helyettese, Szép Róbert.

Megkérdeztünk marosvásárhelyieket is, hogy véleményük szerint mennyire szennyezett a város levegője?

Az összeállítást, Magyari Izabella készítette.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink