Kezdődik Erdély legnagyobb magyar könyves szemléje

Erdély legnagyobb magyar könyves szemléjének számító 22. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár kezdődik szerdán, amely több mint száz programmal várja az érdeklődőket.

Káli Király István főszervező, a Romániai Magyar Könyves Céh vezetője az MTI-nek kedden elmondta: a hangsúlyt továbbra is az irodalom ismertetésére és megszerettetésére helyezik, ezt célozta a vasárnapig tartó vásárt megelőző olvasási vetélkedő is, amelyre 193 csapat, csaknem 580 gyerek jelentkezett.

A főszervező közölte, 41 kiadó vesz részt a vásáron. Idén először lesz jelen külön standdal a Magvető Kiadó. Csütörtökön délután a magyarországi kiadó szerzőinek részvételével lesz egy beszélgetés a mai magyar próza értékeiről, amin Grecsó Krisztián, Nyáry Krisztián, Parti Nagy Lajos, Závada Pál vesz részt, házigazdaként Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője moderál.

Újdonságnak számít az is, hogy a rendezvény fő helyszínének számító Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában irodalmi kávéházat alakítanak ki, ahol többnyire egy magyarországi és egy erdélyi szerző beszélget irodalommal kapcsolatos témákról.

A könyvvásáron körülbelül 9 ezer könyvcímmel számolnak a szervezők, és mintegy 300-ra teszik az új könyvek számát. Káli Király István csodának nevezte, hogy Marosvásárhely könyvbarátai el tudnak tartani egy ekkora rendezvényt, amely nem csak Erdély legnagyobb magyar könyvvására, hanem szerinte a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és az Ünnepi Könyvhét után a Kárpát-medence legnagyobb magyar könyves szemléje. Úgy vélte, a rendezvény egyediségét nem a vásár mérete, hanem annak sajátos hangulata adja.

A rendezvényen több színházi előadás lesz, így például a budapesti Nemzeti Színház Ingmar Bergman Szenvedély című produkcióját mutatja be két alkalommal.

Forrás: MTi
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

BABANAPLÓ

Live Video

Partnereink