Kevesebb Maros megyei orvosi asszisztens megy külföldre

Kevesebb Maros megyei orvosi asszisztens megy külföldre: tavaly csak 50-en igényelték a külföldi munkavégzéshez szükséges iratokat.

A Romániai Orvosi Asszisztensek és Bábaasszonyok Rendjének Maros megyei szervezete szerint 2009 és 2016 között több mint kétezer asszisztens ment külföldre dolgozni. Sokan közülük fiatalok, frissen végzettek, de idősebb, tapasztaltabb személyek is vannak közöttük. Idén eddig 6 igénylést nyújtottak be külföldi munkára – tájékoztatta rádiónkat az asszisztensi rend elnöke, Király Tünde. Elmondta: a megyében mintegy 8.000 orvosi asszisztens van bejegyezve, közülük 5.100-an aktívak. A bejegyzett, nem aktív személyek vagy más területen tevékenykednek, vagy nyugdíjasok, és mindaddig nem tudják törölni őket a nyilvántartásból, amíg nem visznek új iratokat – részletezte az elnök.

Az orvosi asszisztensek fizetése idéntől jelentős mértékben nő, emiatt mennek kevesebben külföldre. Ezenkívül az eltelt két évben nagyon sok alkalmazás történt, több száz munkahelyet hirdettek meg a marosvásárhelyi kórházakban. Másrészt vannak olyan asszisztensek, akik tavaly családostól visszatértek az országba – tette hozzá Király Tünde. Mint mondta: elsősorban Angliából jöttek haza, ahol angol nyelvvizsgát kellett tenniük. Azok, akik nem vizsgáztak sikeresen, vagy hazatértek, vagy továbbmentek írországba – legalábbis irataik alapján.

Egy felsőfokú tanulmányokkal rendelkező orvosi asszisztens tavaly decemberi, legalább 1.800 lejes nettó fizetése idén márciustól meghaladja a 3.000 lejt. A nettó bér nem tartalmazza a különféle pótlékokat. Az ápolói fizetések 1.205 lej és 2.600 lej között változnak, pótlékok nélkül.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

TURISZTIKAI MŰSOR – TÜNDÉRKERT

Live Video

Partnereink