Kényes helyzetben a Korrupcióellenes Ügyészség

Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint tárgyalni fog Tudorel Toader igazságügyi miniszterrel azon információk kapcsán, amelyek szerint az Országos Korrupcióellenes Ügyészség ügyészei hamis bizonyítékok alapján próbáltak meg bűnvádi eljárást indítani befolyásos politikusok és üzletemberek ellen.

A kormányfő ma úgy nyilatkozott, mivel az igazságügyi tárca vezetője külföldön tartózkodik, nem volt alkalma tárgyalni vele a az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget ért vádakról, de kérni fogja tőle, hogy a tervezettnél korábban térjen vissza az országba, és sort kerít az egyeztetésre. Hozzátette, korainak tartja arról nyilatkozni, hogy milyen intézkedéseket foganatosítanak majd az ügyben.

Vlad Cosma volt képviselő feljelentést tett a legfőbb ügyészségen a Korrupcióellenes Ügyészség ploieşti-i területi ügyosztályának négy ügyésze ellen, akiket többek között visszaélésszerű nyomozással, jogtalan megtorlással, hivatali visszaéléssel és szervezett bűnözői csoport létrehozásával vádol. Erre reagálva a Korrupcióellenes Ügyészség mai közleményében azt állította, a befolyással való üzérkedéssel vádolt Vlad Cosma hangfelvételeket készített, majd azok részleteit összevágva, elferdítve mutatta be a valóságot bizonyos büntetőjogi ügyekről.

Az igazságügyi miniszter szerint már készült az intézményről egy jelentés

Nem fordul az Igazságügyi Felügyelethez az Országos Korrupcióellenes Ügyészséggel kapcsolatban felmerült vádak ügyében, ugyanis már készült az intézményről egy jelentés, amelyet bármikor bemutathat – közölte ma Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

Az igazságügyi tárca vezetője úgy nyilatkozott az Antena 3 hírcsatornának: amikor visszatér az országba, igyekszik megtalálni a legjobb és leggyorsabb módszert az ügy tisztázására. Szerinte az Igazságügyi Felügyelet vizsgálata csak lassítaná ezt a folyamatot, anélkül, hogy valami újat tárhatna fel a Korrupcióellenes Ügyészség tevékenységével kapcsolatban.  Arra a kérdésre, hogy javasolni fogja-e Laura Codruţa Kövesi főügyész leváltását, az igazságügyi miniszter azt felelte a jelentésében biztosan javasolni fog egy intézkedést is.

Liviu Dragnea szerint a bizonyítékok a párhuzamos állam létezésére utalnak

A Szociáldemokrata Párt elnöke Liviu Dragnea szerint egyre több az olyan bizonyíték, amely a párhuzamos állam létezésére utal.

A politikus azokra az állításokra és felvételekre utalt, amelyeket tegnap este hozott nyilvánosságra az Antena 3 hírcsatorna. Kifejtette, fontos, de nem elégséges, hogy az Igazságügyi Felügyelet hivatalból kivizsgálást indított egyrészt Mihaiela Iorga Moraru ügyész állításai, másrészt bizonyos hangfelvételek kapcsán, amelyeken állítólag Lucian Onea, a ploieşti-i területi főügyész párbeszéde hallható Vlad Cosma korrupcióval megvádolt volt képviselővel. Hozzátette:”Ha igaznak bizonyul mindaz, ami az este és az elmúlt évek során nyilvánosságra került, a politikai rendőrség létezésére utaló elemekről lehet beszélni, és ez több mint fegyelmi vétség.

A szociáldemokrata politikus kijelentette, nem ismeri Mihaiela Iorga Moraru ügyészt, de úgy véli, ‘van valamelyes hitelessége’. Laura Codruta Kövesi tagadta, hogy Mihaiela Moraru Iorgával vagy más ügyésszel tárgyalt volna potenciális miniszterelnökként emlegetett ex miniszterek dossziéjáról. Mint mondta nem gyakorolt nyomást az ügyészekre, és nem avatkozott bele a tevékenységükbe.

A szenátus elnöke szerint Iohannis nem maradhat közömbös

Az államfő “nem maradhat közömbös” az Országos Korrupcióellenes Ügyészség ügyésze, Mihaiela Moraru Iorga “rendkívül súlyos” nyilatkozataival szemben – véli a szenátus és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének elnöke.

Călin Popescu-Tăriceanu szerint Klaus Iohannis államfő már csak azért sem maradhat közömbös a Korrupcióellenes Ügyészséget ért vádakkal szemben, mert “közvetlen felelőssége van az intézmény főügyészének kinevezésében.

Mihaiela Moraru Iorga korrupcióellenes ügyész egy vasárnap esti televíziós műsorban azt mondta, Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész egy alkalommal megpróbálta rávenni, hogy mielőbb álljanak a nyilvánosság elé egy olyan dossziéval, amelyben egy volt miniszter, akkori potenciális kormányfőjelölt is érintett volt. A korrupcióellenes főügyész szerint Mihaiela Moraru Iorga valótlanságot állít.

A  ploieşti-i ügyosztály főügyésze szerint a vádak alaptalanok

Soha nem hamisított bizonyítékokat, és soha nem kötött törvénytelen megállapodásokat a gyanúsítottakkal az általa vezetett intézmény, jelentette ki ma az Országos Korrupcióellenes Ügyészség ploieşti-i ügyosztályának főügyésze, Lucian Onea.

A főügyész közölte, Vlad Cosma vasárnap esti kijelentései alaptalanok, mert az intézmény ploieşti-i ügyosztályán mindig betartották a törvényt, soha nem alkalmaztak illegális módszereket a kivizsgálások során, és soha nem kötöttek törvénybe ütköző alkukat a gyanúsítottakkal. Ezt a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács és az Igazságügyi Felügyelet ellenőrzéseinek eredményei is alátámasztják, tette hozzá a területi főügyész.

Lucian Onea szerint a korrupcióellenes ügyészek egyre agresszívebb nyomásnak és megfélemlítési kísérleteknek vannak kitéve, de nem fognak ezek hatására sem meghátrálni. Hozzátette kivizsgálást kért az Igazságügyi Felügyelettől, mert az ügyészek szakmai hírneve forog kockán.

Ludovic Orban szerint a szociáldemokraták álma, hogy leálljon a korrupcióellenes harc

Az illetékes állami intézmények hatáskörébe tartozik ellenőrizni azoknak az információknak a valóságtartalmát, amelyek állítólag elhangzanak az Országos Korrupcióellenes Ügyészség ploieşti-i területi ügyosztályának vezetője, Lucian Onea és Vlad Cosma volt képviselő közötti párbeszédről közölt hangfelvételeken – véli a Nemzeti Liberális elnöke Ludovic Orban.

Hozzátette, “nem igazán bízik” a Vlad Cosma exképviselő által közzétetthez hasonló hangfelvételekben, ugyanakkor úgy véli, “a Szociáldemokrata Párt nagy álma, hogy ne létezzen többé sem Kövesi, sem egyetlen más ügyész, aki folytathatná a korrupcióellenes harcot”. A Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke is abban bízik, hogy a az Igazságügyi Felügyelet tisztázza a Korrupcióellenes Ügyészség ellen felhozott vádak kapcsán kialakult helyzetet. Dan Barna szerint az Országos Audiovizuális Tanáccsal is “probléma van”, hiszen bárki szabadon nyilatkozhat a televízióban, és állításai azonnal közbeszéd tárgyává válnak, anélkül, hogy ellenőrizték volna azok valóságtartalmát.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

ZENÉS ÜZENETEK

Live Video

Partnereink