Kemény bírálatokat kapott Románia az EP vitáján

Romániában nagy várakozás előzi meg az Európai Parlament mai plenáris vitáját, amelyen a romániai jogállamiság helyzetét tűzik napirendre.

Az ülésre Viorica Dăncilă miniszterelnököt is meghívták. Az EP határozatot is elfogad Romániáról, ám erről – az eredeti tervektől eltérően – nem október végén, hanem november elején rendeznek szavazást. A halasztás bukaresti értesülések szerint azzal függ össze, hogy az EP második októberi ülésszakán Klaus Iohannis államfő mond beszédet az Európai Unió jövőjéről.

Frans Timmermans a korrupcióellenes harc eddigi eredményeit veszélyeztető visszalépésnek nevezte a bukaresti kormánytöbbség által idén elfogadott új igazságügyi törvényeket és a büntetőjog módosításait. Az EB első alelnöke bírálta a bukaresti rendvédelmi szervek erőszakos fellépését is az augusztus 10-i kormányellenes tüntetésen.

A kormánykoalíció vezetői megalapozatlan vádaskodásnak tartják és elutasítják a bírálatokat. Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök szerint csak előítéletekre alapozott állásfoglalások hangzanak el Brüsszelben, és Romániát anélkül marasztalják el, hogy áttanulmányoznák a Bukarest által beterjesztett konkrét „bizonyítékokat”. Călin-Popescu Tăriceanu kijelentette, a román jogállamiságot elsősorban a titkosszolgálati befolyás és az emberi jogok sérülése veszélyezteti, és emiatt van szükség az igazságügyi reformra.

 Frans Timmermanssal találkozott tegnap a kormány küldöttsége

Viorica Dăncilă miniszterelnök azt kérte tegnap Frans Timmermanstól, hogy az Európai Parlament plénumában ma sorra kerülő vita érvekre épüljön és konstruktív legyen.

A kormány szűkszavú közleményben számolt be a romániai küldöttség és az EB első alelnökének találkozójáról. A dokumentum rámutat, Viorica Dăncilă biztosította a magas rangú brüsszeli politikust arról, hogy Románia mindent megtesz az európai értékek és az unió egységének a megtartása érdekében. A találkozón részt vett Tudorel Toader igazságügyi miniszter is, aki optimistán nyilatkozott. A központi sajtó a tárcavezetőre hivatkozva azt írja, nem merül fel a hetes cikkely szerinti kötelezettségszegési eljárás elindítása Románia ellen.

1538504070original_03_resize

A belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában hétfő este elhangzott bírálatokra reagálva Toader a román fél párbeszédre való nyitottságát hangsúlyozta, de megjegyezte, hogy a dialógusnak két előfeltétele van: a tájékozottság és a jóhiszeműség. Az igazságügyi miniszter szerint ideje lenne túllépni az olyan általánosságokon, miszerint Brüsszelben „aggódnak” a román jogállamiságért, és tényszerűen kellene tárgyalni azokról a törvénycikkelyekről, amelyeket az EB kifogásol.

Forrás: News.ro
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink