Kelemen Hunor szerint az ellenzék hátráltatja a román-magyar párbeszédet

A marosvásárhelyi római katolikus iskola törvény útján történő létrehozása a parlamenti együttműködési megállapodás kézzelfogható eredménye, mondta Kelemen Hunor ma Budapesten a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán.

Az RMDSZ elnöke kifejtette, a Nemzeti Liberális Párt és a Népi Mozgalom Párt alkotmánybíróságon akarja megtámadni a római katolikus iskola megalapítására vonatkozó törvényt. Ők ma azok, akik minden egyes alkalmat kihasználnak arra, hogy a román-magyar párbeszédet hátráltassák. Kelemen Hunor hozzátette, úgy tűnik, ma hat hónap egy kormány szavatossági ideje Romániában, ilyen értelemben következetes politikát szinte felvázolni sem lehetséges. Nincs egy átfogó cél és narratíva, amely az országnak irányt szabhatna – értékelte a romániai aktuálpolitikai helyzetet az RMDSZ elnöke.

A kormánykoalícióval kötött megállapodás kapcsán elmondta, azért hosszabbították meg mert nem kívánnak elszigetelődni a parlamentben. A tavalyi és az idei esztendőben főként oktatási kérdésekben sikerült előrelépni: a Protestáns Teológiai Intézet állami finanszírozása, a nagyváradi székhelyű magyar pedagógus-továbbképző központ és a marosvásárhelyi római katolikus iskola törvény útján való megalapítása is az együttműködés kézzelfogható eredménye – fejtette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök. A Kárpát-medencei Képviselők Fóruma 2004-ben alakult, célja a Kárpát-medencében élő magyar közösségek képviseletét ellátó szervezetek munkájának összehangolása.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink