Kelemen: Fontos a tiszta és őszinte párbeszéd

A magyar, a román és székely himnusz intonálásával kezdődött Zilahon az RMDSZ kongresszusa, melynek mottója: „nem hátrálunk meg!”.

Kelemen Hunor Szövetségi elnök szerint: ez nem harci kiáltás, nem valaki ellen szól, hanem biztatás nekünk, magyaroknak. Kelemen Hunor kijelentette, kétévente eljönnek a román pártok képviselői ezekre a kongresszusokra és ez lehetőség a találkozásokra, az RMDSZ többször szorgalmazta, hogy ezeket a találkozókat tegyék gyakoribbá. Ha kell, évente szervezünk kongresszusokat – mondta Kelemen Hunor Szövetségi elnök.

Ezekre a találkozókra azért van szükség, mert erősíteni kell a magyar és román kormány közötti kapcsolatot is. A Szövetségi elnök szerint, fontos a tiszta és őszinte párbeszéd. A kormánypártokkal kötött koalíció jó döntés volt. Ugyanezt erősítette meg felszólalásában a kongresszuson megjelenő Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök is. Hangsúlyozta, az RMDSZ egy megbízható partner, aki betartja vállalásait.

Liviu Dragnea szerint, a magyaroknak nincs szükségük semmilyen ügyvédre, itthon vannak Romániában. A szociáldemokrata párt elnöke elmondta, tiszteletben tartja és támogatja a kisebbségi oktatást, de arra kéri a szülőket, hogy szorgalmazzák azt, hogy gyerekeik megtanuljanak románul, annak érdekében, hogy itthon érvényesüljenek.

A Grindeanu kormány munkája nyomán 120 ezer új munkahely jött létre, ami azt jeleni, hogy erősödött az üzleti szféra bizalma a román gazdaságban. Ilyen körülmények között fontos itthon tartani a fiatalokat, mert egyre inkább szakemberhiánnyal küzd az ország. Liviu Dragnea úgy nyilatkozott, a magyar kormánnyal való kommunikáció hangsúlyosabbá tételére nyitott.

Forrás: MVR
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink