Kelemen: a FUEN-kongresszus ellen áskálódik a külügy

Áskálódással vádolta a bukaresti külügyminisztériumot az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának Kolozsváron sorra kerülő kongresszusához való viszonyulása miatt Kelemen Hunor.

Az RMDSZ 13. Zilahon tartott kongresszusán mondott beszédében a szövetségi elnök kijelentette, a román diplomácia arra törekszik, hogy elakassza az erdélyi magyarság törekvéseit, rossz fényben tüntesse fel azokat a nemzetközi közvélemény előtt. Kelemen Hunor a Marosvásárhelyi Rádiónak azt mondta, a Teodor Meleșcanu által vezetett külügyminisztérium ezzel a lépéssel nem az erdélyi magyarságnak, hanem minden európai kisebbségnek hadat üzen.

A Krónika című Kolozsvári napilap úgy tudja, a külügyminisztérium azért viszonyul ellenségesen a FUEN-kongresszushoz, mert az ott felszólaló Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa „nem teszi tiszteletét” Bukarestben is. A sértődés mellett a külügyi magatartás azzal is összefügghet, hogy a kisebbségvédelmi európai kezdeményezés ügyében indított perben Románia a FUEN ellen, az Európai Bizottság oldalán foglalt állást.

Forrás: Rákóczi Kinga
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

BABANAPLÓ

Live Video

Partnereink