Kedvezőtlen döntés született iskolaügyben

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette ma a román alkotmánybíróság a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról rendelkező törvényt.

Valer Dorneanu, a taláros testület elnöke a döntést azzal magyarázta, hogy a parlament csak általános érvényű jogszabályokat hozhat, és nem szabályozhat törvénnyel egyedi eseteket. A bukaresti szenátus február 7-én a kormánytöbbség és az ellenzéki Mentsétek meg Románia Szövetség támogatásával fogadta el a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi tanintézet újraalapításáról rendelkező törvénytervezetet, amelyet az RMDSZ terjesztett a parlament elé. Az előzetes normakontrollt két ellenzéki erő, a Nemzeti Liberális Párt 50 és a Népi Mozgalom Pártja 16 törvényhozója kérte.

Az RMDSZ felháborítónak tartja az Alkotmánybíróság mai döntését, amellyel alaptörvénybe ütközőnek ítélte a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum újraalapításáról rendelkező törvényt. Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint nem demokratikus jogállam az, ahol a Parlament sem tudja érvényesíteni az Alkotmány biztosította kisebbségi jogokat. Kelemen Hunor Lőrinczi Sándor kollégánknak nyilatkozott a ma délutáni Rádióújság című műsorunknak:

Kelemen Hunor hangsúlyozta: nem hagyják annyiba az iskola ügyét. Egyeztetni fognak az egyház, az Erdélyi Római Katolikus Státus képviselőivel, a szülőkkel, megvárják az Alkotmánybírósági döntés indoklását, majd döntenek arról, mit tesznek a továbbiakban.

Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök szerint az anyanyelvű oktatás elleni támadás az alkotmánybíróság mai döntése.

A tanácselnök úgy fogalmazott a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozását megakadályozó alkotmánybírósági döntés felháborító és szomorú hír a magyar közösségnek. Hozzátette: érthetetlen az is, miért zavarja a Népi Mozgalom Pártot és a Nemzeti Liberális Pártot egy magyar felekezeti iskolának a léte. Mint mondta Románia nem alkalmazza mintaszerűen a kisebbségi jogokat, csak henceg vele.

Kifejtette: ma azt lehet tapasztalni, hogy néhány száz diák magyar nyelven való tanulásának megakadályozása fontosabb annál, mint az országépítés, az autópályák megépítése, vagy az egészségügyi rendszer javítása.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

ZENÉS ÜZENETEK

Live Video

Partnereink