Kalákarendszer bevezetésével segítenének a hargita megyei intézményeken

Kaláka a gyerekeinkért! címmel indították útjára Hargita megyében azt a kezdeményezést, melynek célja az egészségügyi működési engedéllyel nem rendelkező óvodák és iskolák rendbetétele.

A kezdeményező, Borboly Csaba megyei-tanácselnök szerint összefogással sok gondot orvosolni lehet, még akkor is, ha a központi forrásokból nem juttatnak pénzt a tanintézetek javítására. A népegészségügyi hatóság adatai szerint jelenleg Hargita megyében 89 óvodának és 49 általános iskolának nincs egészségügyi működési engedélye. A legtöbb esetben az engedélyt azért nem kapták meg, mert nincs megfelelő illemhely, illetve hiányzik a vezetékes ivóvíz.

Ha bürokratikus úton kellene megoldani ezeket a hiányosságokat, akkor a folyamat akár több évig is eltartana. Az első visszajelzések szerint sok cég és intézmény szeretne segíteni az iskolákon. Első lépésként, október 7-ig minden engedéllyel nem rendelkező tanintézet esetében felmérik, hogy milyen építőanyagokra van szükség, milyen munkálatokat kell elvégezni, milyen anyagi és emberi erőforrásra van szükség, és eldöntik, ki lesz a helyi felelőse a munkálatoknak, október második felében pedig elkezdődnek a kalákák. Az akcióban részt vesznek az építkezési felügyelőség szakemberei is, hogy minden munkálatot szakszerűen végezzenek el.

Kalákarendszer bevezetésével szeretne segíteni Hargita megye tanácsa a működési engedély nélküli oktatási intézményeken – nyilatkozta Borboly Csaba. “Régen kalákában sokat építkeztek, elevenítsük fel e hagyományt!” – intézett felhívást a lakossághoz, intézményvezetőkhöz és cégekhez Borboly Csaba. A Hargita megyei elöljáró elmondta, elsősorban az építkezési anyag árának előteremtésével tudja támogatni a jelentkezőket, és október 7-én 10 óráig várják az igényléseket a polgármesteri hivataloktól. Az elbírálás után már az októberi tanácsülésen elkülönítik a szükséges pénzösszeget a kedvezően elbírált kérelmekre.

Dobos László/MVR

 

Forrás: zoldszekely.ro
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink