Juncker szerint a belpolitikai vitákat zárójelbe kell tenni

Nem lesz foganatja az Európa-ellenes üzeneteknek, amennyiben Brüsszel megfelelő válaszokat ad a kihívásokra - nyilatkozta Viorica Dăncilă miniszterelnök az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel közösen tartott sajtóértekezletén.

A kormányfő kifejtette, fontosnak tartja, hogy a Bizottsággal és a Tanáccsal együtt polgárközeli válaszokat adjanak a kihívásokra, amelyek azt bizonyítják, hogy az európai az egyetlen út – mondta újságírói kérdésre válaszolva a kormányfő. Viorica Dăncilă elmondta: az uniós biztosok kollégiumával folytatott tárgyalások napirendjén többek között az egységes európai piac, a többéves költségvetés, a gazdasági és monetáris unió megszilárdítása, a migráció és a biztonság szerepelt.

Az Európai Unió Tanácsának román elnöksége azt feltételezi, hogy a belpolitikával kapcsolatos véleményt zárójelbe kell tenni – nyilatkozta ma a Viorica Dăncilă kormányfővel közösen tartott sajtóértekezletén Jean-Claude Juncker.

Az Európai Bizottság elnöke örömének adott hangot, hogy a miniszterelnök megerősítette, az esetleges belpolitikai viták európai exportjával nem szeretnének árnyékot vetni a román uniós elnökségre. Juncker meggyőződését fejezte ki, hogy a román kormányfő sikerrel vezeti majd a Tanács üléseit.

Az Európai Biztosság elnöke szerinte Románia az uniós elnökség alatt képes lesz bebizonyítani, hogy nincs törés Európa keleti és nyugati része között, hogy Európa képes szervezetten, egységesen fellépni. Jean-Claude Juncker reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy az európai állam- és kormányfők május 9-i nagyszebeni informális megbeszélése a stabilitás csúcstalálkozója lesz, amely egy új lendület korszakát nyitja meg a brit kilépés utáni EU történetében.

Jean-Claude Junckert a román média egyik képviselője arra emlékeztette, hogy hamarosan véget érő mandátumának célkitűzései közé sorolta Románia és Bulgária felvételét a schengeni övezetbe. Válaszában az EB elnöke azt mondta: semmi akadályát nem látja annak, hogy a két ország igazságügyi rendszerét több mint egy évtizede megfigyelés alatt tartó Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust megszüntessék mandátuma végéig a két országgal szemben. A román elnök annyit fűzött hozzá: Románia már 2011-ben teljesítette a belső határellenőrzés nélküli övezet által támasztott biztonsági feltételeket. Az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor üdvözölte Románia erőfeszítéseit, hogy befogad egy bizonyos számú menekültet – nyilatkozta Jean-Claude Juncker.

Megpróbálnak konszenzust elérni az Unió költségvetését illetően

Az Európai Tanács legutolsó ülésén egy olyan határozat született, amely szerint októberig kell konszenzusra jutni a költségvetést illetően. Dăncilă hozzátette, hogy Románia számára nem csak az a fontos, hogy mikorra lesz egyetértés a költségvetés tekintetében, hanem az is, hogy konkrétan milyen tételeket tartalmaz a büdzsé. Lehet, hogy rövid idő alatt megegyezésre jutnak a költségvetésről, ám megtörténhet, hogy ez nem tükrözi Románia elvárásait a kohéziós politikát és az agráriumot illetően, de érintheti a védelmet, a migrációt vagy az egységes piacot.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

ÉRTSÜNK SZÓT

Live Video

Partnereink