Ismét veszélyes eszmék terjednek Németországban?

Csökkent az antiszemita indíttatású bűncselekmények száma Németországban tavaly az egy évvel korábbihoz képest, a szélsőjobboldali és idegenellenes motivációjú bűncselekmények száma viszont emelkedett a legnagyobb parlamenti (Bundestag-) ellenzéki párt, a Baloldal által nyilvánosságra hozott kormányzati adatok szerint.

Az antiszemita indíttatású bűncselekmények száma a 2014-ben regisztrált 864-ről 740-re csökkent, ezen belül az erőszakos bűncselekmények száma 25-ről 18-ra mérséklődött a Baloldal kimutatása szerint, amely a szövetségi belügyminisztérium statisztikáin alapul.

A szélsőjobboldali és idegenellenes bűncselekmények száma viszont több mint 30 százalékkal emelkedett, a 2014-ben regisztrált 10 541-ről 13 846-ra nőtt. E kategórián belül az erőszakos bűncselekmények száma majdnem megduplázódott, 496-ről 921-re emelkedett. A bűncselekmények során megsérült emberek száma 431-ről 691-re emelkedett. A legnagyobb csoportot az úgynevezett propaganda bűncselekmények alkotják – ez például tiltott önkényuralmi jelképek mázolását jelenti lakóházak falára -, számuk 7311-ről 7873-ra nőtt.

Petra Pau német hírportálokon csütörtökön idézett nyilatkozatában riasztónak nevezte a szélsőjobboldali, idegenellenes bűncselekmények számának növekedését. Rámutatott, hogy csak előzetes adatokról van szó, és az utóbbi évek tapasztalatai alapján a tartományi és szövetségi hatóságoktól később beérkező statisztikákkal együtt megduplázódhat az esetek száma. Ez azt jelenti, hogy naponta 3-4 szélsőjobboldali motivációjú erőszakos bűncselekmény történik Németországban, ahol a szélsőjobboldali eszmék ismét “életveszélyt jelentenek mindazok számára, akik nem férnek bele a nácik emberellenes gondolkodásába” – mondta a politikus.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink