Ion Iliescu szerint a június 13-i események nem léteznek

Egy bohózatot csinálnak a forradalomból, ami sérti a szabadságért harcolók áldozatát – állapította meg tegnapi Facebook-bejegyzésében Ion Iliescu volt államfő, miután Klaus Iohannis elnök engedélyezte a személye, Petre Roman és a Gelu Voican Voiculescu elleni bűnvádi eljárás elindítását.

Mindhármuk esetében emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt indít eljárást a legfőbb ügyészség az 1989-es forradalom ügyében. Mint fogalmazott ezen eljárásoknak semmi köze nincs az igazság kiderítéséhez. Ion Iliescu szerint a június 13-i események nem léteznek, a bányászok pedig minden ok nélkül jöttek Bukarestbe, csak azért, hogy elfojtsanak egy tüntetést az Egyetem téren, amelyet szervezői felhagytak a május 20-i választásokat követő napon.

Hozzátette: Ezek az eljárások többször újraindultak az elmúlt 28 esztendőben, az ítéletek azonban egyetlen alkalommal sem elégítettek ki egyeseket, ezért aztán időnként előveszik őket, és alighanem csak véletlen lehet, hogy ezekre mindig éppen akkor kerül sor, amikor politikai jellegű válság alakul ki.

A volt államfő szerint 1989 azon napjaiban senki sem volt, aki átlátta a teljes helyzetet és ez egy olyan per, amelyben nem a bizonyítékok vezetnek el az ítélethez, hanem az ítéletet a törvényen kívül már meghozták, az igazságszolgáltatásnak pedig most az a feladata, hogy eltüntessen minden olyan bizonyítékot, amely ellentmond az ítéletnek. Hangsúlyozta: nem lepi meg Klaus Iohannis államfő döntése, az viszont igen, hogy most, hogy az emberek szabadok, már nem hiszik, hogy a szabadságért küzdeniük kell.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

MÚLTKERESŐ

Live Video

Partnereink