Szófiában bírálta belpolitikai ellenfeleit az államfő

Külpolitikai kérdésekben nem opcionális, hanem kötelező az együttműködés a kormány és az államelnöki hivatal között – jelentette ki Klaus Iohannis Szófiában.

A román államfő az EU – Nyugat-Balkán csúcstalálkozón vesz részt a bolgár fővárosban. Az elnök szerint Románia akkor válik majd erőssé, ha külpolitikai kérdésekben ugyanazon a hangon beszél. Továbbra is fenntartja azt a véleményét, miszerint Viorica Dăncilă kormányfőnek le kell mondania, mondta az államfő az EU – Nyugat-Balkán csúcstalálkozó előtt.

Az elnök azt is kifejtette, súlyos meghiúsulások tapasztalhatók Romániában az európai uniós alapok terén. Azt szeretné, hogy Románia hívjon le európai alapokat, mert ezek elengedhetetlenek a fejlődéshez – mondta Szófiában Klaus Iohannis, hozzátéve, hogy az utóbbi napokban aggasztó hírek jelentek meg ezzel a témával kapcsolatban.

Romániának egyaránt fontos az Egyesült Államok és az Európai Unió

Romániának egyaránt fontos az Egyesült Államokkal ápolt stratégiai partnersége, valamint európai uniós és NATO-tagsága – szögezte le Szófiában Klaus Iohannis államfő, határozottan elutasítva, hogy országának választania kellene az Egyesült Államok és az EU között.

Az uniós állam- és kormányfők, illetve a nyugat-balkáni országok vezetőinek csúcstalálkozója előtt a román elnököt újságírók az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetéséről is kérdezték. Ezzel kapcsolatban Klaus Iohannis kifejtette, mindenki sajnálja, hogy ennyi áldozat van a Gázai övezetben, de a nagykövetség áthelyezéséről nem beszéltünk – mondta Klaus Iohannis. A román államfő egyúttal belpolitikai ellenfeleit bírálta, amiért – szerinte elhamarkodottan – a román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről kezdtek beszélni.

Forrás: Agerpres/MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink