Iohannis beindította a referendum előkészületeit

Levélben értesítette Klaus Iohannis a parlament két házelnökét, hogy beindította az országos referendum megszervezésének előkészületeit. A népszavazás során a korrupcióellenes harc folytatásához és a köztisztviselők feddhetetlenségéhez való viszonyulásáról kell állást foglalnia a lakosságnak.

Az elnöki hivatal közleménye értelmében az államfő kedden elindította az országos referendum megszervezésének folyamatát Románia Alkotmányának 90. cikkelye alapján. A lakosságnak két, országos jelentőségű kérdéssel kapcsolatban kell állást foglalnia: az egyik a korrupcióellenes harc folytatása, a másik a köztisztségviselők feddhetetlenségének biztosítása.

Iohannis a parlament két házelnökének, Călin Popescu-Tăriceanunak és Liviu Dragneának küldte el az erre vonatkozó levelet, kérve a törvényhozó testület álláspontját a népszavazás kiírásával kapcsolatban. Az államfő ugyanakkor Sorin Mihai Grindeanu miniszterelnököt is értesítette szándékáról.

Az államfő a Cotroceni-palotában tartott hétfői eseményen jelentette be: referendumot kezdeményez a büntető törvénykezés módosítása kapcsán.

Nyilvánvaló, hogy nagy érdeklődés övezi a Büntető törvénykönyv módosítása és a közkegyelem témakörét. Kezdeményezni fogok egy referendumot, amelynek keretében az emberek kinyilváníthatják, hogy egyetértenek-e mindezekkel vagy sem, mert amikor a PSD-re szavaztak, ezek a törekvések nem szerepeltek az alakulat kormányprogramjában – fogalmazott Iohannis.

Az államfő hangsúlyozta, “látszólag” az “igazságszolgáltatással kapcsolatos dolgokról, sürgősségi rendeletekről, konkrét témákról” zajlik a vita.

Valójában azonban, kedves román állampolgárok, arról van szó, hogy milyen nemzet szeretnénk lenni. Hogy erős nemzetet és jogállamot szeretnénk, vagy egy amolyan langyos nemzetet és vitatható jogállamot akarunk. Hogy a kis egyesülést megvalósító generációra szeretnénk hasonlítani, vagy olyan nemzet akarunk lenni, amely fél felemelni a hangját? Hogy a többi európai nemzethez foghatók akarunk lenni, vagy olyanok, akik nem merik hallatni a hangjukat az európai nemzetek kórusában? El kell döntenünk tehát, hogy milyen nemzet vagyunk, milyen nemzet szeretnénk lenni. Én erős nemzetet szeretnénk, büszke és szabad emberek alkotta nemzetet. A román nép büszke és szabad, és én azt szeretném, ha ezt a nemzetet feddhetetlen, hozzáértő politikusok vezetnék. Ennél kevesebbel nem érem be, és nincs olyan ár, amit ne fizetnék meg ennek elérése érdekében – tette hozzá Klaus Iohannis.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

TOP 30

Live Video

Partnereink