Illés Ildikó: Párbeszéddel megelőzhető a probléma

A szexuális zaklatás témával kapcsolatban a hazai magyar színházigazgatók után a hazai felsőoktatási tanintézmények vezetői közül is megkérdeztünk párat, és mivel ez a jelenség a középiskolákban is előfordulhat, Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő helyettest is megkerestük.

Illés Ildikó, amióta ezt a tisztséget betölti, iskolán belüli zaklatási esetről még nem hallott. „Hozzám nem jutott el ilyen feljelentés. Én minden kollégát arra biztatok, hogy egyensúlyt, egyetértés próbáljunk kialakítani, és a gyermekeket is ilyen irányba próbáljuk nevelni”. Arról, hogy az iskolákban beszélnének ilyesmiről Illés Ildikónak nincs tudomása, nem hallott ilyesmiről: „Az ilyen problémákat konkrétan kellene indokolni. Nem csak össze-vissza beszélni, hogy ilyen buzdításokat hozzunk létre!”

Ha mégis ilyesmi előfordulna: „Először is úgy gondolom, hogy pedagógusok vagyunk, és a pedagógusoknak az a szerepük, hogy neveljék a gyermekeket, a jó felé irányítsák, és elméletileg ilyen helyzetbe mi nem kéne kerüljünk. De bármi történik, én úgy gondolom, hogy a párbeszéd, a józanság, a kiegyensúlyozottság fog dönteni!”

Az a tény, hogy az oktatási intézményektől nem idegen ez a jelenség, ezt lehetségesnek tartja, de nagyon bízik a pedagógusaiban, kollégáiba, és reméli, hogy Maros megyében nem fog ilyesmi megtörténni. „Persze ebben nekünk is nagyon nagy szerepünk van (hogy ezt megelőzzük), tanácskozásokat tartunk, a pedagógusoknak van évi pszichológiai vizsgájuk, és én úgy gondolom, hogy a transzparencia, és a nyitottság megelőzheti ezeket a problémákat. Van etikai kódex is, és bizottság is megyeszinten, most annak a procedúráján dolgoznak, ezt minden évben felújítják. Én úgy gondolom, hogy elsősorban emberek kell legyünk, pedagógusok, és ez sokkal többet számít, mint az, hogy egy procedúrát létrehozunk, kinyomtatjuk, kifüggesztjük. Ezek is szükségesek, de mint ahogy már mondtam, először a karakter, a pedagógusi taktika, érzelem, a legfontosabb azért, hogy elkerüljük ezeket a helyzeteket.”

Illés Ildikótól azt is megkérdeztük, hogy amióta a Metoo kampány elindult, beszélnek-e a tanárok erről, hogy jó-e ez, lesz-e ennek pozitív hozadéka? A főtanfelügyelőhelyettes ezzel kapcsolatban csak a személyes véleményét mondhatta el, mert a tanárok körében nem vett részt ilyen beszélgetésen, ezért nem is nyilatkozhat az ő nevükben. „Ez a kampány nagyon fontos, és hogyha már hangot adtak ennek, akkor esetleg, aki hajlamos az ilyesmire, vagy hasonló dolgot próbálna csinálni, akkor ezek a nyilatkozatok lehet, hogy meggondolkoztatják, megfékezik, és lehet, hogy kétszer-háromszor meggondolja, mielőtt valamit cselekedne, úgy hogy én azt gondolom, hogy ez nagyon fontos, és nagyon jó!”

Hogy milyen büntetéssel sújtanák az ilyen eseteket? „Van egy procedúránk, ilyen esetben létrehoznánk egy bizottságot, amely kielemzi az esetet, és a bizottság döntene a büntetésről vagy a módozatról, amivel korrigálni lehet az esetet. Minden ilyen esetre külön bizottság jönne létre.” De zaklatási esetben elsősorban feljelentésre van szükség.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink