Iktatták az élettársi kapcsolatot szabályozó tervezetet

Iktatták ma a parlamentben a bejegyzett élettársi kapcsolatot szabályozó törvény tervezetét, amelyet első házként a szenátus tárgyal majd.

A törvénynek négy kezdeményezője van egy-egy parlamenti frakcióból, és további 38 képviselő és szenátor írta alá a Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és az RMDSZ részéről.

A Szociáldemokrata Párt frakcióiból egyetlenegy képviselő írta alá, a kisebbik kormánypárttól, a Liberálisok és Demokraták Szövetségétől senki nem adta hozzá a nevét. Az RMDSZ részéről 10 képviselő és 3 szenátor aláírása került fel a tervezetre. Csoma Botond képviselő tájékoztatása szerint a tervezetet a szenátus tárgyalja első házként. Emlékeztetett: ha a törvényről az iktatását követő 45 napon belül nem dönt a felsőház, hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánítják, és átkerül a képviselőházba. A ma iktatott jogszabályt egy parlamenti kezdeményező csoport dolgozta ki, alapja az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak egy korábbi tervezete.

Az ALDE elvben támogatja a tervezetet

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége elvben támogatja a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó tervezetet, de szavazatuk a törvényjavaslat szövegének végső formájától függ – nyilatkozta ma Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök.

Mint fogalmazott lesznek kollégái, akik támogatni fogják ezt az indítványt. Hozzátette: A kollégái nem személyesen, hanem a Liberálisok és Demokraták Szövetségének nevében fogják támogatni az indítványt, tehát a párt részéről van támogatás. Hangsúlyozta: a szavazás előtt megnézik a tervezet végleges változatot. Mint mondta a javaslat előbb a szakbizottságok elé kerül, majd vitázik róla a plénum, és csak utána fognak szavazni. A bejegyzett élettársi kapcsolatot lehetővé tevő törvénytervezetet ma nyújtotta be a törvényhozók egy csoportja a parlamenthez. A kezdeményezők között a Szociáldemokrata Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ parlamenti képviselői egyaránt megtalálhatók.

Forrás: Maszol/Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink