Hogyan költözött át Erdély címere Magyarország címeréből Románia címerébe?

Hogyan költözött át Erdély címere Magyarország címeréből Románia címerébe, ezzel a címmel tartott előadást a címertani világkongresszuson Szekeres Attila István.

A sepsiszentgyörgyi heraldikus egyetlen romániai előadóként vett részt a franciaországi Arras városában zajló 33. Címertani Világkongresszuson. Szekeres Attila István azt mutatta be, hogy az önálló Erdélyi Fejedelemségtől a Habsburg Birodalmon és az Osztrák-Magyar Monarchián át Románia mai címeréig Erdély címere milyen úton került Magyarország címeréből Románia címerébe.

A sepsiszentgyörgyi heraldikus rámutatott, hogy Romániában idén ünneplik 100 éves évfordulóját, hogy az első világháború után az 1918. december 1-jén Gyulafehérváron tartott román nemzetgyűlés kimondta óhaját: Erdély egyesüljön Romániával. Ezt követően bővítették az Románia címerét, abba belekerült Erdély címere, amely azelőtt a Magyar Királyság középcímerében foglalt helyet. Szekeres Attila István arra is kitért, hogy ugyanaz a magyar heraldikus, Keöpeczi Sebestyén József tervezte a Magyar a Román Királyság címerét.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

ARANYSZALAGTÁR

Live Video

Partnereink