Hatalmas méreteket öltött a globális fegyverkereskedelem

A hidegháború óta nem látott szintre emelkedett a legutóbbi öt évben a világban a fegyverkereskedelem , a fegyverek több mint felét az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország szállította – közölte ma ismertetett jelentésében a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet.

A legnagyobb fegyverexportőr az Amerikai Egyesült Államok, amely a globális piac 33 százalékát birtokolja, és legalább 100 országot lát el fegyverrel. Oroszország a globális fegyverexport 23 százalékát adta. Moszkva mintegy 50 országba szállít fegyvereket, de az export több mint kétharmada mindössze négy országba: Indiába, Vietnamba, Kínába és Algériába megy.

A harmadik legnagyobb fegyverszállító Kína, melyet Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság követ. A békekutató intézet által összesített adatok szerint 2012 és 2016 között a múlt század ötvenes évei óta nem látott mértékűre nőtt a globális fegyverkereskedelem, ami főleg annak tudható be, hogy a Közel-Keleten és Ázsiában megugrott a kereslet. Ugyanebben az időszakban Európa fegyverimportja 7 százalékponttal 11 százalékra csökkent.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

KULTÚRPRESSZÓ

Live Video

Partnereink