Hallatták Isten suttogását a szívükben

Reszegek 4Bankár, modell, menedzser, prostituált, fesztiváligazgató, építőipari alkalmazott hol badarságokról beszél akadozó nyelvvel, hol Istenről, szeretetről, szabadságról, önmaguk kereséséről. Röhögnek, agresszívek, trágárok, de ugyanők sírnak, féltékenyek, érzelgősek, és mindvégig felkavaróan őszinték, hiszen mindnyájan részegek. Fájdalmasan és eltorzult tudattal keresik Isten suttogását a szívükben.

A kortárs orosz Ivan Viripajev kultikussá vált drámaíró-rendező Részegek drámája megrendítő látlelet a mai ember, az európai civilizáció alapproblémáiról. A szeretet illetve szeretetszomj és a szabadságvágy  kortárs evangéliuma.

Reszegek 7

Játsszák a budapesti Nemzetiben, illetve Radu Afrim rendezésében immár a marosvásárhelyi Nemzeti Színházban is három órán át 14 seggrészeget alakító színművésszel, 2 ,,élő’’ zenésszel és egy népdalénekessel. Egyszerre szórakoztató és felháborító, agresszív és gyöngéd, badar és kinyilatkoztatott.  Káromlás és gyónás, fohász. Felkavaróan és megrendítően  emberi, no meg színházi.

Bár a 14 színművész 3 órán át részeget alakít, az ő megéléseiken keresztül mi közönség egyre józanabbakká válhatunk.  Persze, a színház magunkban, belül is megindul. Mi mikor hallottuk utoljára Isten suttogását a szívünkben, mit kezdünk párkapcsolatainkkal, elveszítettük-e velük a kontaktust, és mit jelentsen a mi életünkben a kortársiasított  űarancsolat, a ,,Ne fossatok!’’?

Evangéliumi súlyú szövegek, monológok,     hallatlan, csak részeg logikával felfogható, szabadszájú párbeszédek,    kivetkőzött testiség és meztelen lelkiség,     óriási, földet nyelően megkínlódott színészi alakítások,     merész, raduafrimosan  ötletgazdag  rendezés a Részegek, alkoholosan melankolikus élő zenével  és szürreálisan forrástiszta népdalokkal.

Reszegek 9

Összeállításunk mai első részében a rendező Radu Afrimmal, Gáspárik Attila igazgató-színművésszel, Keresztes Attila művészeti vezetővel, Bartha József díszlettervezővel, B. Fülöp Erzsébet, Kádár Noémi, László Csaba, Bokor Barna színművészekkel beszélgetünk, és közben az előadásba is belehallgatunk, melyben Kásler Magda énekel illetve Boros Csaba zeneszerző és Kostyák Márton zenél. Itt meghallgatható:

Összeállításunk 2-ik része jövő szerdán du. 3 óra 1o perctől hallható a KULTÚRPRESSZÓban Kányádi Orsolya és Kiss Dénes szerkesztésében.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

HíRNEGYEDÓRA

Live Video

Partnereink