Győztek a Nem-ek a görög népszavazáson

Elutasították a görögök a nemzetközi hitelezők javaslatait, rendkívüli értekezletet tart az eurócsoport. A nemzetközi hitelezők által javasolt megállapodást elutasítók tábora győzött a tegnapi, görög népszavazáson a végleges eredmények szerint – közölte ma hajnalban az athéni belügyminisztérium. Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk rendkívüli csúcstalálkozóra hívta össze az eurózóna tagállamainak vezetőit holnap estére.

A népszavazáson részt vevők 61,31 század százaléka szavazott nemmel a nemzetközi hitelezők által javasolt intézkedéscsomagra, míg az igennel voksolók aránya 38,69 század százalék volt. A 62,49 század százalékos részvételi arány jóval meghaladta az érvényességhez szükséges 40 százalékot.

A görög kormány akaratával egybehangzóan nemmel szavazott a többség a hitelezők által javasolt, reformokat és újabb költségvetési megszorításokat tartalmazó intézkedésekre, amelyekért cserébe Athén hozzájuthatott volna a június végén lejárt mentőprogramban akkor még számára elérhető összeghez. A januárban hivatalba lépett, a radikálisan baloldali Sziriza pártszövetség által vezetett görög kormány elsődleges követelése, hogy a hitelezők enyhítsenek Athén adósságterhein.

Az athéni parlament épülete előtti Szintagma téren ezrek ünnepelték a népszavazás eredményét.

MTI

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink