Gyengül Donald Trump amerikai elnök pozíciója

Előrejelzések szerint az amerikai Demokrata Párt megszerzi a többséget a szövetségi képviselőházban a Republikánus Párttól a tegnap megtartott félidős választásokon, a kormányzó republikánusok viszont növelik többségüket a szenátusban. Donald Trump amerikai elnök óriási sikernek nevezte a választások eredményét.

A Fox és a CNN hírcsatorna és az NBC televízió által ismertetett előrejelzések szerint a demokrata párti képviselők száma bizonyosan meghaladja a többséghez szükséges 218-at a szövetségi törvényhozás 435 fős alsóházában. A CNN hírtelevízió által ismertetett előrejelzés szerint a szövetségi törvényhozás százfős felsőházában eddig 51 helyet birtokló republikánusok kulcsfontosságúnak ítélt győzelmet arattak

Indiana, Texas és Észak-Dakota államban, így – részben megőrizve eddigi helyeiket, részben újakat szerezve – továbbra is többségben lesznek a szenátusban. A felsőházban 35 helyet választottak újra, a republikánus párti szenátorok az eddig ismert eredmények szerint megőrizték helyüket, a visszavonuló republikánus helyére az újonnan jelölt republikánus politikusokat választották meg. A törvényhozási választásokkal egy időben 36 államban választottak kormányzót, és általában a papírforma érvényesült. A demokrata és a republikánus kormányzókat újraválasztották, vagy aki visszavonult, helyette ugyanazon párt jelöltje mellett döntöttek a választók.

Az elnök telefonon gratulált a Demokrata Párt alsóházi győzelméhez

Donald Trump amerikai elnök az éjszaka telefonon gratulált Nancy Pelosinak, a demokraták képviselőházi frakcióvezetőjének a Demokrata Párt alsóházi győzelméhez.

A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders arról számolt be, hogy az az elnök az éjszaka több emberrel is beszélt telefonon. Felhívta Mitch McConnellt, a republikánusok szenátusi vezetőjét, és gratulált neki “a szenátusi többség történelmi növeléséhez”. Ugyanakkor Chuck Schumerrel, a demokraták szenátusi vezetőjével és Paul Ryannel az alsóház távozó, republikánus párti elnökével is beszélt telefonon. Az eddigi előrejelzések szerint az eddig a kongresszus mindkét házában kisebbségben lévő demokraták a Képviselőházban megszerzik a mandátumok többségét, de a Szenátusban a republikánusok megőrzik többségüket. Donald Trump néhány órával korábban a Twitteren óriási sikernek nevezte az úgynevezett félidős választások eredményét, és mindenkinek köszönetet mondott.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink