Gazdanapok kezdődtek Csíkszéken

A háromnaposra bővült Csíkszéki Gazdanapok idei programjában állatkiállítások, lovas, szekeres és traktoros versenyek, szakmai és kulturális előadások, tangazdaság-átadás, valamint kiállításmegnyitó is szerepel. Mától vasárnapig Csíkszeredában, Csíkdánfalván és Csíkszentsimonban lehet bekapcsolódni a különböző rendezvényekbe.

Agrárkonferenciával kezdődtek ma délelőtt az RMDSZ Csíki Területi Szervezete által rendezett Gazdanapok, ma délelőtt szakmai kerekasztal megbeszéléssel indult a gazdanapok programja Hargita Megye Tanácsának épületében, ahol magyarországi szakemberek bevonásával az induló falugazdász-hálózatról egyeztettek a székelyföldi gazdaszervezetekkel. Délután három órától átadják a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány csibai tangazdaságát, délután 5 órától pedig a gödöllői Szent István Egyetem csíkszeredai karának megnyitóját – az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában, ahol megnyitják a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum Magyar tudósok és feltalálók című kiállítását.

Idén a Csíkszéki Gazdanapok részeként tartják meg a Felcsíki Állatvásárt és Gazdanapot, amelynek az előző évekhez hasonlóan Csíkdánfalván a Kubik-gödör ad otthont szombaton. A dánfalvi állatvásáron a fő programpont a szarvasmarha-kiállítás lesz, újdonság, hogy nem csak a felcsíki-, hanem a gyimesi és az alcsíki gazdák is bemutathatják legszebb állataikat. Az állatkiállítás mellett érdekes szakmai előadásokra várják az érdeklődőket. Vasárnap Csíkszentsimonban, a Szent László Gyermekvédelmi Központ udvarán folytatódik a rendezvény, ahol elsősorban a lovas programok kapják a főszerepet, de lesz számos más szórakoztató esemény is. Az idei gazdanapok egyik érdekessége, hogy keresik Csíkszék legnagyobb pityókáját, legnagyobb burgonyáját. Aki a pityókaszedés során feltűnően nagy gumót talált, az szombaton Csíkdánfalván, vasárnap pedig pedig Csíkszentsimonban mutathatja be.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió/Dobos László
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

KERTBARÁTOK / AGRÁRGAZDA
ZENÉS ÜZENETEK

Live Video

Partnereink