Frissítsd fel könyvtárad a Teleki-Tékában!

Könyvturi a szabad polcon elnevezéssel nyitotta meg kapuit kedden, délután Marosvásárhelyen a Teleki Téka.

Az első alkalommal megszervezett rendezvény célja elsősorban a Teleki Téka Nyitott könyvespolcának népszerűsítése volt a fiatalok körében. A szervezők a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem elsőéves Impresszárió mesterképzésének hallgatói voltak és az általuk összegyűjtött könyvekből minden érdeklődő felfrissíthette otthoni könyvtárát, elhozhatta már nem használt könyveit, és válogathatott a több száz könyv közül.

Az esemény fő támogatója, és a helyszín biztosítója a Teleki Téka volt, amelynek a belső udvarán sorakoztak fel az asztalok és rajtuk a több száz új gazdára váró könyvek. A Teleki Téka főkönyvtárosa Lázok Klára, rádiónknak elmondta, hogy azért tartották fontosnak az esemény támogatását, hogy a fiatalok körében is népszerűsíteni tudják a Téka programjait, illetve a már 5 éve működő Nyitott könyvespolc elnevezésű akciójukat.

„Egészen biztos vagyok afelől, hogy aki most bejött és turkált egy keveset, és látta a polcot kifele menet az máskor is bejön és betesz vagy levesz erről a könyvespolcról.” – véli Lázok Klára.

Molnár Júlia, a szervező csapat részéről úgy nyilatkozott, hogy bár ez volt az első alkalom, hogy megrendezték az eseményt nagy volt az érdeklődés az emberek részéről, már a könyvek gyűjtésének folyamatában is.

Az esemény kiegészítő programjaként Kult-turi címen egy kerekasztal beszélgetésre is sor került, amelynek központi témája a kultúra jelentése volt, a 21. század elején. A meghívottak Brassai Eszter, Fülöp Tímea, Lázok Klára, Purosz Leonidasz és Szabó Róbert Csaba voltak, a beszélgetést Ritziu Ilka-Krisztina moderálta.

Kiss Krisztina, a kerekasztal beszélgetés ötletgazdája arra a kérdésre, hogy miért tartotta fontosnak ezt a beszélgetést elmondta, hogy ő személy szerint úgy véli, hogy több ilyen beszélgetés kellene legyen, mert az emberek nincsenek ahhoz hozzászokva, hogy együtt gondolkodjanak, hogy együtt tegyenek fel kérdéseket vagy kérdőjelezzenek meg olyan dolgokat, amelyek egyébként biztosnak tűnnek.

Néhány érdeklődőt, turkálót is megkérdeztünk, hogy mi a véleményük az eseményről és hogy hogyan érezték magukat.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink