Ma délután jelenti be Klaus Johannis a kormányfőjelöltet

Délután 5 órakor jelenti be az államfő, kit jelöl a kormányfői tisztségre. Ezúttal közli majd a parlamenti pártokkal folytatott mai és tegnapi második egyeztetési forduló eredményeit is Klaus Johannis.

Ma az RMDSZ, a Románia Haladásáért Országos Szövetség, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége, illetve a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának képviselőivel egyeztetett az államfő az új kormány megalakításáról. Az RMDSZ technokrata miniszterelnök által vezetett szakértői kabinet megalakítását támogatja, azonban csak azt követően, hogy látták a kormányprogramot – jelentette ki a tárgyalást követően az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor.

A mai egyeztetésekről Kelemen Hunor szövetségi elnök nyilatkozott rádiónknak.

A Románia Haladásáért Országos Szövetség elnöke, Gabriel Oprea azt mondta: az államfő által javasolt miniszterelnököt támogatják, konkrét személyt azonban ezúttal sem neveztek meg. Politikai kormány megalakítását támogatja a Liberálisok és Demokraták Szövetsége – jelentette be a tárgyalások után Călin Popescu Tăriceanu társelnök. A nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának vezetője, Varujan Pambuccian bejelentette: a miniszterelnök személyéről konkrétan nem tárgyaltak, csak elvi egyeztetés folyt az államelnökkel.

Tegnap este egyébként a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal egyeztetett az elnök. Előbbiek Liviu Voinea jegybanki kormányzó-helyettest javasolták miniszterelnöknek. Az RMDSZ utólag bejelentette: nem támogatja a szociáldemokraták javaslatát. A liberálisok nem neveztek meg senkit a tisztség betöltésére és egyetértettek az elnök azon javaslatával, hogy alakítsanak szakértői kormányt.

AGERPRES/DIGI24

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink