Florea perbe hívja a katolikus egyházat

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatal bepereli a Római katolikus Státus Alapítványt, amiért egyoldalúan felbontotta az Unirea Főgimnáziumnak helyet adó épület bérleti szerződésé – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Marosvásárhely polgármestere.

Dorin Florea kifejtette, nincs semmi kifogása az ellen, hogy törvényesen ismét létrehozzák a római-katolikus líceumot, de az aggasztja, hogy a szerződés felbontásával, mi lesz azokkal a gyerekekkel, akik az Unirea Főgimnáziumba járnak. A városvezető kifejtette, többször is egyeztetésre hívta az egyház képviselőit, hogy tárgyalják újra a szerződést, de az épületet tulajdonló Státus Alapítvány ragaszkodik ahhoz, hogy a szerződés nem érvényes. Dorin Florea hozzátette, a következő lépés az lesz, hogy perbe hívja az egyházat. A Római Katolikus Státus Alapítvány elnöke, Holló László elmondta, nincs arról szó, hogy utcára kerülnének az Unireaba járó diákok.

Mint ismert a Római Katolikus Státus Alapítvány szeptember közepén jelentette be, hogy érvénytelennek tekinti a szerződést, mert a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal nem tartotta be az abban foglalt feltételeket. A 2014-ben megkötött szerződés rögzíti, hogy az egyház tulajdonában levő iskolaépületen miként osztozik az Unirea Főgimnázium és a Római Katolikus Gimnázium. A szerződés külön cikkelyben rögzíti, ha a Római Katolikus Gimnázium nem alakul meg, vagy a bérleti időszakban megszűnik, a szerződés érvényét veszti. Az Unirea Főgimnáziumban jelenleg 990 diák tanul, 34 osztályteremben.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink