Erőszak a kormányellenes tüntetésen

Erőszakba torkollott a diaszpórában élő románok tegnapi, a fővárosban tartott kormányellenes demonstrációja.

A csendőrség rohamosztagai kiszorították a tüntetőket a kormány székháza előtti Victoria-térről, miután a békés demonstrálók közé vegyült rendbontók órákon keresztül rendszeresen dulakodást provokáltak a rendfenntartókkal. Az erőszakos tömegoszlatásról szóló parancsot azt követően adták ki, hogy a tüntetők és karhatalom közti összetűzések során a rendbontók körbevettek és ütlegelni kezdtek két csendőrt. A csendőrség rohamosztagai könnygázgránátokat és vízágyúkat vetettek be. Az arcukat elfedő rendbontók a környező utcákban folytatták a csatározást a karhatalommal, köveket dobáltak, tüzet gyújtottak az utcán és betörtek a környező üzletekbe, média-értesülések szerint pedig két fegyvert is elloptak az ellenük kivezényelt rendőröktől. Az összecsapásokban a Digi24 hírtelevízió beszámolója szerint 452-en sérültek meg, 70 személyt kórházba kellett szállítani.

Az Agerpres hírügynökség a bukaresti tüntetés résztvevőinek számát 60 ezerre, az ellenzéki médiumok pedig több mint százezerre becsülték.

A szabadságukra hazatérő, külföldön dolgozó román vendégmunkások közösségi portálokon szerveződött megmozdulásához a hazai ellenzék hívei is csatlakoztak, a fővárosi demonstrációval egy időben pedig számos romániai és nyugat-európai nagyvárosban rendeztek szimpátiatüntetéseket, amelyeken további tízezrek vettek részt. Az Agerpres hírügynökség szerint Nagyszebenben 8 ezren, Kolozsváron tízezren, Jászvásáron 9 ezren, Temesváron és Brassóban 3-3 ezren követelték Viorica Dancila kormányfő és Liviu Dragnea PSD-pártelnök távozását, és a büntetett előéletűek eltávolítását a hatalomból és előrehozott választások megrendezését.

Klaus Iohannis szerint a belügyminiszternek haladéktalanul magyarázatot kell adnia a kormányellenes tüntetésen történtekért.

Az államfő Facebook-bejegyzésében azt állítja, a csendőrség brutálisan, a Victoria-téren tüntetők többségének viselkedéséhez képest teljesen aránytalanul lépett fel a tegnapi tüntetésen. A Szociáldemokrata Pártot az elmúlt időszakban egyre élesebben támadó Klaus Iohannis kijelentette, idézem, „egy igazi demokráciában mindenkinek joga van tüntetni, de az erőszak – politikai nézetektől függetlenül – elfogadhatatlan”.

A kormányellenes tüntetést ma este is megszervezik.

Siegfried Muresan, az Európai Néppárt Szóvivője, a Nemzeti Liberális Párt tagja Facebook-bejegyzésében azt írta, addig maradnak a kormánypalota előtt, amíg sikerül megdönteni a Szociáldemokrata Párt uralmát.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink