Érdemi vita nélkül mondtak nemet az autonómiatervezetre

Érdemi vita nélkül véleményezte kedvezőtlenül tegnap a Szenátus közigazgatási bizottsága a Székelyföldnek területi autonómiát előirányzó törvénytervezetet, amelyet Kulcsár-Terza József képviselő egyéni törvényjavaslatként terjesztett be a Parlamentbe tavaly decemberben.

Az ülés után Kulcsár-Terza József az MTI-nek elmondta: a bizottság tagjai közül egyedül Cseke Attila, az RMDSZ szenátora szavazott igennel a tervezetre, a többiek ellene szavaztak. Hozzátette: a törvény kezdeményezőjeként szót kapott a bizottságban. Arról próbálta meggyőzni a szenátorokat, hogy a javaslat nem veszélyezteti Románia területi épségét, nem sérti az ország Alkotmányát. Megjegyezte: Olasz-, Finn- és Spanyolország is egységes, oszthatatlan, szuverén államként határozza meg magát, és ezekben az országokban is működnek területi autonómiák.

Hozzátette: elmagyarázta a bizottságnak, hogy nem etnikai alapon képzelik el Székelyföld területi autonómiáját. Azt a Székelyföld területén élő valamennyi állampolgár élvezhetné függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségűnek vallja magát. A tervezetről a bizottsági tagok szavazata alapján készít jelentést a Szenátus közigazgatási bizottsága, és a felsőházi plénum az elutasítást javasoló jelentés alapján fog szavazni.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

ÉRTSÜNK SZÓT

Live Video

Partnereink