Érdemes lesz az eget kémlelni holnap

Egyszerre lesz szuperhold, kék hold és teljes holdfogyatkozás is holnap.

Igen ritka, hogy a kék hold, vagyis egy naptári hónapon belül a második telihold egybeesik a holdfogyatkozással, valamint azzal, hogy az égitest pályájának a földközeli pontjához ér. Ilyen utoljára 1982. december 30-án volt – mondta Noah Petro, az amerikai űrkutatási hivatal washingtoni Goddard űrközpontjának tudósa.

A „kék hold” két és fél évente rendszeresen előfordul, idén január elsején volt a havi első holdtölte, holnap újabbat lehet látni. A holnapi kék hold egyben szuperhold is lesz, amely nagyjából 14 százalékkal fényesebb a szokásosnál – tette hozzá a NASA szakembere. Holdfogyatkozás akkor következik be, amikor a hold elhalad bolygónk árnyékában, ez több órán át fog tartani a NASA csillagászai szerint.

A teljes holdfogyatkozás az Egyesült Államok és Kanada nyugati részén, a Csendes-óceánon, Ausztrália és Kína nagy részén, valamint az Északi-sarkvidéken lesz megfigyelhető. Az eseményt vérholdnak is nevezik, mert ilyenkor az égitestet vérvörös színben mutatja a földi légkörön áthaladó fény.

Forrás: Maszol
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

TÉRERŐ

Live Video

Partnereink