EMNP: Ne bízzuk a román településvezetők jóindulatára nyelvhasználati jogainkat!

Ne bízzuk a román településvezetők jóindulatára nyelvhasználati jogainkat! – erre szólít fel szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az Erdélyi Magyar Néppárt.

Tekintettel arra, hogy az új közigazgatási törvénykönyvre a Szenátus rábólintott, és valószínűleg a Képviselőház is hasonlóan tesz majd, az EMNP arra kéri az RMDSZ képviselőit, ne tegyenek le a 20 százalékos nyelvhasználati küszöb csökkentéséről és tegyék kötelezővé a magyar lakosság számarányának megfelelő, magyar nyelvet beszélő, önkormányzati dolgozók alkalmazását.

Mint írják, meg vannak győződve arról: törvényi garanciára van szükség ahhoz, hogy a valós többnyelvűség létrejöjjön. Ezért rendkívül fontos, hogy a jogszabály meghatározza a mulasztás esetén kiróható büntetéseket, valamint a többnyelvűség kötelezésekor ne csak a közösség százalékos arányát, hanem konkrét lélekszámát is vegyék figyelembe.

Ugyanígy lényegesnek tartják, hogy az önkormányzatokban a magyar közösség számarányának megfelelően alkalmazzanak magyar nyelven is beszélő dolgozókat, az alkalmazásnál vegyék figyelembe ezen szempontot, az állampolgárok számára elérhető formanyomtatványokat kétnyelvűsíteni kell – hangsúlyozzák. Végül arra kérik a Nemzeti Kisebbségkutató Intézetet: juttassák el az érintett önkormányzatokhoz a kétnyelvű formanyomtatványokat, és ajánlják azokat használatra.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink