Emléktáblát állítottak Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek a Himalájában

Emléktáblát állítottak tegnap a Kancsendzönga alaptáborában a himalájai hegycsúcsot 2013-ban magyarként először meghódító, ám a hegyen meghalt Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászónak.

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretén belül a 8.586 méter magas Kancsendzöngára tartó Varga Csaba erdélyi hegymászó, valamint az expedíció névadó szponzora, Sarhan Omar április 14-én értek fel az 5.500 méteren kiépített alaptáborba, ahol már aznap kiválasztották a megfelelő sziklát az emléktábla elhelyezéséhez. Tegnap kora délután a megfelelő időjárási körülmények biztosították a feltételeket az emléktábla felhelyezéséhez – közölte az MTI-vel az expedíció kommunikációs menedzsere, Biró Dániel.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A Csák Attila szobrászművész által készített emléktábla különlegessége, hogy a művész az elhunyt hegymászókat ábrázoló bronz képmásokat magyar mészkőtáblára alkalmazta, amely ettől a naptól kezdve a Himalája piciny, de annál jelentősebb részét képezi – olvasható az expedíció közleményében. Erőss Zsolt és Kiss Péter 2013 május 20-án jutott fel a Kancsendzöngára. A magyar hegymászók kimerültséggel küzdöttek, a lefelé vezető úton elszakadtak egymástól és nem érték el a legmagasabban fekvő 7.600 méteres fekvő alaptábort. A hegyen közben lavina zúdult alá, amely elsodorta a 2-es tábort. A magyar hegymászók segítségére küldött serpák nem találták őket sem a 7.600 méteren lévő 4-es táborban, sem a környékén.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

DÉLELŐTTI RÁDIÓÚJSÁG

Live Video

Partnereink