• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON

Potozky László – Éles

Potozky László Éles, a hangoskönyv Bányai Kelemen Barna előadásában.

“Huszonegyedik születésnapomra úgy döntöttem, meglepem magam egy igazi munkáslánnyal. Nem mintha rászorultam volna, hogy fizessek a szexért, másodéves voltam a pszichológián, a hetvenfős évfolyamon csak öt fiú volt rajtam kívül, és egyikük se jelentett különösebb konkurenciát számomra. De hiába voltam jóban néhány könnyűvérűbb kolleginával, jó ideje hiányoltam azt az igazi mocskosságot, amit egy szokványos kufirc, lehetett bármilyen futó és gépies, képtelen volt megadni nekem.”

banyai_kelemen_barnaA Marosvásárhelyi Rádió bemutatja Potozky László Éles című regényének hangoskönyv változatát Bányai Kelemen Barna színművész előadásában.

Potozky László 2016-ban Békés Pál-díjat kapott ezért a regényéért. A Magvető kiadónál, 2015-ben megjelent Élesről, körülbelül 40 irodalmi recenzió jelent meg, illetve számos rádió és tévé interjú készült az íróval. A regény életérzéséről, generációs vonzatairól számos író-olvasó találkozón beszélgettek. A regényhez Tompa Andrea  írt fülszöveget: „Legjobb fájdalomcsillapító a fájdalom.” Fiatal férfiről talán még soha nem írták le így a lebomlás stációit. Olyan, egyetemi fedőéletet élő fiú belülről elmesélt története ez, aki csak saját fájdalmába képes kapaszkodni, tigriscsíkjaiba, amiket a combjára karcol körömollóval. Mellette ott egy szintén egyetemista lány, aki jó ideig prostitúcióból élt. Egy egész nemzedék karmolja itt önmagát.

Potozky László erős jelenléttel szólal meg ebben az éles, kétségbeejtő világban, melyhez sem szellemileg, sem érzelmileg nem lehet kapcsolódni, a tompultság az egyetlen viszony. Csak fizikai fájdalom van, aztán már az sem. A kábulat meg a Facebook villogó üressége az egyetlen kapaszkodó, míg végül a kemény férfivilág szereplői felfalják saját férfiasságukat, és fáradtan kanalazzák a herepörköltet a kocsmák félhomályában.”

Az Éles egy részlete megjelent lefordítva románra is, a Felfújható magány című antológiában, a Román Kulturális Intézet kiadásában.

Potozky LászlóPotozky László író, 1988-ban született Csíkszeredában, jelenleg Budapesten él. Az utolsó simításokat végzi második – Mellettem fal munkacímű – regényének kéziratán, illetve a Független Mentorhálózat keretén belül – próza műfajban – pályakezdőket mentorál.

Egyetemre Kolozsváron és Marosvásárhelyen járt, kommunikáció, újságíró, valamint drámaíró szakos diplomákat szerzett.

2009 óta publikál, szépirodalmi írásai romániai, magyarországi, szlovákiai, szerbiai magyar nyomtatott és online folyóiratokban, valamint különböző antológiákban jelentek meg. A Marosvásárhelyi Yorick Stúdió 2014-ben színre vitte Sztrodzsegon című drámáját. Az Élest megelőzően még két novelláskötete jelent meg: az Áradás (2011) és a Nappá lett Lámpafény (2013).

Felhívjuk figyelmüket, hogy az erős és megrázó témákat leíró tartalom miatt a hangoskönyvet kizárólag felnőtt hallgatóknak ajánljuk. Kérjük, vegyék komolyan a kiskorúak jogaira és védelmére vonatkozó figyelmeztetést, köszönjük szépen!

1.Rész

2.Rész

3. Rész

4. Rész

5. Rész

6. Rész

7. Rész

8. Rész

9. Rész

10. Rész

11. Rész

12. Rész

13. Rész

14. Rész

15. Rész

16. Rész

17. Rész

18. Rész

19. Rész