• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – XV. Kertésznap Nyárádszeredában

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2017 március 7-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Szombaton XV. alkalommal szervezték meg a Kertésznapot Nyárádszeredában. Ott készült összeállításunk. Majd a március közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Héjatlan tökmag termesztésével foglalkozik a mezőpaniti Bodó Zoltán. Vele beszélgetünk. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek:

Fogadja az idei egységes területalapú támogatási kérelmeik benyújtására érkező – egyelőre csak növénytermesztő – gazdákat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. A május 15-i határidőig Hargita megyéből 26 ezer támogatásigénylőre számítanak. A polgármesteri hivatalok munkatársai ez alkalommal is minden településen segítik a gazdákat a támogatási kérelmek kitöltésében. A dossziét viszont mindenki személyesen kell benyújtsa és aláírja az APIA területi irodáiban, vállalva a felelősséget a támogatási kérelem tartalmáért. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Rohamosan bővül a paradicsomtermelési “de minimis” támogatást igénylő gazdák száma. Az évi háromezer eurós támogatásra már több mint 3200-an tartottak igényt. Legtöbben továbbra is Olt, Giurgiu, Dolj, Galac, Teleorman és Buzău megyékből igényelték a támogatást. A mezőgazdasági minisztérium szakemberei úgy vélik, a támogatásra országos szinten közel 9800 paradicsomtermesztő kertészet fog igényt tartani, ugyanakkor a támogatásra elkülőnített 179 millió lejes pénzkeret akár 13 ezer zöldségtermesztő támogatását is lehetővé tenné. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A piaci kamatnál kedvezőbb körülmények között vehetnének fel hitelt és 80%-os állami garanciában részesülnének azok a gazdák, akik földet vásárolnak. Erről Petre Daea mezőgazdasági miniszter tárgyalt tíz kereskedelmi bank képviselőjével – tájékoztat a minisztérium közleménye. A Mezőgazdasági Minisztérium honlapján közzétett törvénytervezet szerint a támogatás csökkentett kamat és illeték biztosításával történne. A dokumentum szerint az intézkedés a növénytermesztés és állattenyésztés fejlődését is segítené. (Bukaresti Rádió)

Megkönnyíti a kormány a mezőgazdasági termelők hozzáférését az Európai Unió-s alapokhoz. A kabinet sürgősségi rendelettel módosított két jogszabályt azzal a céllal, hogy egyszerűbbé tegye a mezőgazdasági termelők számára, hogy közvetlen kifizetésekhez jussanak uniós alapokból. A kormány közleménye szerint a jogszabály könnyítéseket vezet be azzal kapcsolatban, hogy miként lehet uniós alapokból közvetlen kifizetésekhez jutni, különös tekintettel arra, hogy a pályázatok leadási időszaka március elseje és május 15-e között van. (Agerpres)

Ismét félelem uralkodik Etéden, hiszen a téli álmukból felébredt medvék a gazdaságok felé vették az irányt, ahonnan haszonállatokat ragadtak el a napokban. Csütörtökre virradóra a Farkas házaspár háznál garázdálkodott a ragadozó, sőt a házba is be akart menni. Nagy Endre etédi alpolgármester összehívta a kárfelmérő bizottságot, jegyzőkönyvet készítettek az esetről, hogy az állam pótolja a gazda veszteségét. Nincs semmi ígéret arra, hogy valaki kilövi a környéken rengeteg gondot okozó medvéket. Így a hivatal csak az állami kártérítések megszerzésében tud segíteni a gazdáknak. A jelenlegi esettel kapcsolatban az alpolgármester úgy nyilatkozott, egy olyan medve garázdálkodhatott, amely szokva van az emberek közelségéhez, így félő, hogy hamarosan akár emberre is támadhat. A lábnyomokból ítélve egy 300 kilós egyedről lehetett szó. (szekelyhon.ro)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Lelkes munka gyümölcseként újabb szakmai kiadvánnyal lepte meg a székelyföldi méhésztársakat a Nyárád-völgyi Méhészek Egyesülete. Báldé Ernő elnök elmondta, hogy az Erdélyi Méhészt, az erdélyi, székelyföldi méhészek tájékoztatását szolgáló kiadványt ingyen vehetik kézbe a méhészek. Az alkalmanként ezer példányszámban megjelenő színes, 16 oldalas magazint negyedévente, de ha pályázati források bevonásával anyagi lehetőségeik megengedik, akkor havonta bocsátanák a méhésztársak rendelkezésére. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Négy uniós oklevelet biztosító akkreditált és egy nem elismert, informális gazdatanfolyamot indít március 15-től Csíkszeredában a Pro Agricultura Alapítvány. A képzési programokat a biotermelés és ökogazdálkodás, az általános mezőgazdász, a hegyvidéki gazdálkodás valamint a panzióüzemeltetés és agroturisztikai dolgozó témakörben szervezik. A nem akkreditált tanfolyam keretében a gyógynövénytermesztés alapjait sajátíthatják el a jelentkezők. Bővebb felvilágosítással a 0745-327-972-es telefonszámon szolgálnak. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Játékunk kérdése:

Hol vásárolhatunk minőségi gyümölcsfát?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 március 24-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro