• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9763 RON
  • USD4.6625 RON
  • GBP5.8158 RON
  • HUF1.2637 RON

GAZDAÉLET – Kacsó I, Egyed A

A 2015 június 9-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Ízletes és egészséges a laskagomba, bár kevesen ismerik. Kacsó István nyárádszeredai kertészmérnök hallgatót kérdezzük. Majd a június közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Sikertörténetünkben a gyergyószentmiklósi Egyed Andrást és vállalkozását ismerhetjük meg. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Illyefalván bemutatták a Sic Land nevű szövetkezetet, amely a helyi gazdák és egy helyi kis tejfeldolgozó válasza a tejválságra. A szövetkezetet a Meotis feldolgozó, a mintegy 60 gazdát tömörítő illyefalvi Szarvasmarhatartók Egyesülete és az AgroSic egyesület hozta létre. Helyi nyersanyagot, helyi gyártónál feldolgozva, helyi piacon kell értékesíteni – jelentette ki Könczei Csaba, a Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, aki szerint az illyefalvi modellt követve Háromszék más térségeiben is hasonló szövetkezeteket kívánnak létrehozni. 15 éve Háromszéken 30 kis feldolgozó volt, jelenleg mindössze négy működik. A bezárt létesítményekből 10-15 épülete és gépei konzerválva vannak, így újraindíthatóak. (Kovács Zsolt/Gazdaélet)

A vadkárok kifizetését sürgette, és felelőtlennek nevezte a környezetvédelmi minisztérium hozzáállását Tánczos Barna Hargita megyei szenátor. Több mint száz jóváhagyott kárigénylési dosszié érkezett Hargita megyéből, amelyeket nem fizetett ki a minisztérium, több mint százharminc az olyan dokumentáció, amelyről nem mondott még véleményt az Erdészeti és Vadállományi Felügyelőség (ITRSV), és többtucatnyi az olyan visszautasítás, amelyekről nem tájékoztatták a gazdákat, így fellebbezni sem tudtak. A szenátor kijelentette, amennyiben a szaktárca nem intézkedik, az elkövetkező hetekben benyújt egy új, a vadkárok rendezésére vonatkozó javaslatot törvénytervezet formájában, amely egyszerűsítené az igénylési eljárást. (Krónika/Gazdaélet)

A mobil vágóhidakra vonatkozó törvény módosítását kezdeményezi a Romániai Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége. A tervezet szövegében a szövetség azt javasolja, hogy minden megyében hozzanak létre egy szolgáltatót. Hargita Megye Tanácsa emellett azt javasolja, hogy a mobil vágóhidak mellett ökológiai égetőket is működtessenek. A szolgáltatót minden megyében az önkormányzatok hozhatnák létre, a szolgáltatásként végzett munkát pedig a magánszemélyek mellett cégek is igénybe vehetnék. A vidéki dögkutak felszámolása után a polgármesteri hivatalok kötelessége lett, hogy a település területén elhullott állatok elszállítását és égetését biztosítsa. A székelyföldi települések egy Brassó megyei céggel kötöttek szerződést erre a szolgáltatásra. A településeken elhullott állatok tetemének elszállítása ma is sokszor nehézségekbe ütközik. (7határ/Gazdaélet)

Díjmentesen telekkönyveznek a következő nyolc évben a hatóságok országszerte minden telket és ingatlant. Az integrált kataszteri rendszer anyagi keretét az országos kataszteri ügynökség, illetve uniós források biztosítják. A mintegy 40 millió ingatlan 20 százaléka városi, 80 százaléka pedig vidéken található, ellenben a telekkönyvi nyilvántartásokban jelenleg csupán 7,4 millió szerepel. A több szakaszban zaj¬ló intézkedést a lakosság tájékoztatásával indítják, majd azonosítják és felmérik a telkeket, ingatlanokat, begyűjtik a szükséges iratokat, az adatfeldolgozást követően pedig ellenőrzik és orvosolják a helyesbítési kérelmeket, frissítik a kataszteri dokumentációt, vegül pedig telekkönyveket állítanak ki. (Háromszék)

A szenátus újabb kilenc hónappal halasztotta el a mezőgazdasági kamarák létrehozását, s amennyiben az alsóház is rábólint az odázásra, akkor immár hatodszorra jelölnek ki végső határidőt az új intézményrendszer megalapítására vonatkozóan. Országszerte csupán 14 megyében működik agrárkamara, ezek azonban szakemberhiánnyal küszködnek. A fő cél az, hogy piacot teremtsenek a román termékeknek. Például minden megyében a kamaráknak kellene létrehozniuk a zöldség-, gyümölcs-, gabonaraktárakat, ezt azonban anyagi háttér nélkül, szakemberek hiányában nem lehet kivitelezni. Az agrárkamarák átvennék a szakmai tanácsadás feladatát, a szakképzés irányítását, ők képviselnék minden szinten a mezõgazdaságban dolgozók érdekeit. (Krónika/Gazdaélet)

Az emberi fogyasztásra szánt ételek harmada, évente csaknem ezermilliárd dollár értékű élelem kerül a hulladékba világszerte, ennek csökkentése érdekében partnerségi megállapodást írt alá az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete és a Nagybani Piacok Vi¬lágszövetsége. A megállapodás keretében olyan eljárásokat dolgoznak ki, amelyek növelik a városi piacok logisztikai hatékonyságát, valamint csökkentik és kezelik is a szektorban keletkező élelmiszer-hulladékot. A vizsgált nagybani piacok közel 60 százaléka szerint a következő öt évben az élelmiszer-hulladék kezelése jelenti a legnagyobb kihívást. (Háromszék/Gazdaélet)

Korszerű húsipari feldolgozó- és hentes tanműhelyt létesítenek Sepsiszentgyörgyön, magyar állami támogatással. A Kós Károly Szakközépiskola és a Perspektíva Alapítvány szerződése értelmében 29 millió forinttal támogatják a húsipari tanműhely létrehozását. A fiatalok az otthon felnevelt állatokat is fel tudnák dolgozni, de a térségben sok húsipari kis vállalkozás van, ezért a Sepsiszentgyörgyön képzett fiatalok át tudnák venni szüleik vállalkozását. A húsipari tanműhely a következő tanévben indulna, és mivel egyedi lenne Székelyföldön, ezért nem csak Kovászna megyéből-, hanem az egész térségből várnak ide diákokat. A Szakoktatók Továbbképző Intézetének az árkosi tanulmányi központ adna otthont. (Kovács Zsolt/Gazdaélet)

A Szatmár megyei mezőgazdasági igazgatóság közlése szerint a helyi földieper-ültetvények közel 80 százaléka tönkrement, így a gazdák jelentős részének ezzel véget is ért az idei eperidény. A mikolai, kökényesdi és lázári eperföldeket teljesen tönkretette a jég, Halmiban pedig az ültetvények körülbelül egyharmada vált használhatatlanná az ítéletidő következtében. Szatmár megye körülbelül 10 megyét lát el földieperrel, ezért a keletkezett kár, illetve terméskiesés hatalmas mértékűnek tekinthető. A piaci eladók szerint a szatmári epret még körülbelül egy hétig kereshetjük az erdélyi piacokon. (Gazdaélet)

Augusztusra megépül az egész Kovászna megyét kiszolgáló korszerű hulladékkezelő központ. A Maksa és Lécfalva közti 15 hektáros területen tavaly kezdték el építeni a hulladéktárolót, amelyre 30 millió euró értékű uniós pályázatot nyert a háromszéki önkormányzat. Az építési munkálatokkal párhuzamosan felszámolták és ökologizálták Kovászna megye négy szemétlerakó állomása közül a bodzafordulóit, kovásznait és kézdivásárhelyit. Jelenleg az egész megye hulladékát a sepsiszentgyörgyi tároló fogadja be, de ott is elkezdődtek a felszámolási munkálatok. A hulladékkezelő központ működését támogató járművek is megérkeztek Háromszékre. Ezen kívül beszerezték a komposztálásra alkalmas 2 kisteherautót illetve 12 darab 1,1 köbméteres-, és 18 darab 32 köbméteres szeméttárolót is. A lécfalvi komposztállomás évi 12 ezer tonna-, a hulladékválogató állomás pedig évi 11 ezer tonna kapacitású. A megyei hulladékkezelő állomásnál 22 új munkahely is létesül. (Kovács Zsolt/Gazdaélet)

Másodszorra hirdették meg a Virágos Székelyudvarhely elnevezésű programot. Tavaly kétezer virágtövet osztottak szét ingyen az igénylők között, idén ennek a többszörösét, 11 ezret fognak adni. A program egyben verseny is. Ezt most két kategóriában hirdetik meg: az egyikben a tömbházlakások erkélyeit, és az utcafrontra néző házak ablakait célozzák meg, a második kategória a közösségi terek szebbé tételéről szól. Mindkét kategóriát jutalmazzák, az első 1000 lej értékű, a második 500, a harmadik pedig 300 lejes vásárlási utalványt kap. Az érdeklődők június 14-éig jelentkezhetnek a polgármesteri hivatalban, a virágok szétosztására június 15 és 18-a között kerül sor a Városháza udvarán. Idéntől az intézmények is bekapcsolódhatnak, igaz ők nem szállhatnak versenybe, de virágokat kérhetnek, és kapnak is. A program részletei megtalálhatók a Polgármesteri Hivatal honlapján. (Asztalos Ágnes/Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

A káposzta kilója 1 lej és 1 lej 50 bani, az új burgonyáé 2 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 3 lej, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója 8 és 9 lej, a zöldhagyma kötése pedig 1 lej. A paprika kilója 6 lej és 7 lej, a paradicsomé 5 lej 50 bani és 6 lej, az uborkáé 3 lej és 4 lej, a padlizsáné 7 lej, a csípős paprika kilója 8 lej, a spenóté 7 és 8 lej, a gomba kilójáért lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja és a fehér retek kötése 1 lej és 1 lej 50 bani, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 8 és 9 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 6 és 8 lej, a tojás darabja ezen a héten 40 bani. Egy fej saláta 2 lej. Az alma kilója 1 lej 50 bani és 3 lej, a körtéé 2 lej 50 bani és 4 lej, a cseresznyéé 5 lej 50 bani és 6 lej, az eperé 4 lej és 6 lej, a szőlő kilója 7 lej és 9 lej, a sajté és az ordáé 18 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Hány alkalmazott készíti a gyergyószentmiklósi szilvás gombócot?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2015 június 15-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro