• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9761 RON
  • USD4.6567 RON
  • GBP5.7878 RON
  • HUF1.2649 RON

GAZDAÉLET – Dísznövény kiállítás, Bárány- és pálinkafesztivál, Török J, dr. Kentelky E,

A 2015 május 12-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Május 7-e és 10-e között immár VIII. alkalommal szervezték meg Székelyudvarhelyen a Küküllő parti Dísznövény Kertészeti Kiállítást és Vásárt. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott voltunk. A hétvégén Székelyudvarhely adott otthont a III. Tavaszváró bárány- és pálinkafesztiválnak. Ambrus Gizella értékel. Majd a május közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Eredményesen lehet termeszteni a fekete ribizlit Hargita megyében. Török Jenő mérnök, a Hargita megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezérigazgatója válaszol kérdéseinkre. Sikeresek a Sapientia EMTE kertészmérnök és tájépítész hallgatói. Dr. Kentelky Endre adjunktussal beszélgetünk. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

 

Gazdahírek:

Elégedetlenek az őstermelők a kormány legújabb piaci szabályozásaival, amelyekkel az adócsalást, illetve a viszonteladókat szeretnék visszaszorítani. Az első napok tapasztalatai szerint az intézkedések nem hatékonyak, ráadásul rengeteg plusz papírmunkát eredményeznek. Május elsejétől a gazdáknak, akik a piacokon értékesítik a terményeiket, illetve állataikat, termelői bizonylatot kell felmutatniuk, továbbá a naponta eladott terménymennyiséget be kell jegyezniük a forgalmazói füzetbe. A vonatkozó jogszabály másik kitétele, hogy a piacfelügyeleteknek az elárusító felület legkevesebb 40 százalékát olyan termelőknek kell kiadniuk, akik termelői igazolvánnyal és forgalmazói engedéllyel rendelkeznek. Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter szerint a cél az, hogy az igazi termelőket megóvják a viszonteladók és az illegálisan forgalmazók tisztességtelen versenyétől. (Krónika/Gazdaélet)

A közbirtokosságok és az egyesületek is kérhetnek területalapú támogatást, miután a képviselőház szerdán elfogadta az RMDSZ-nek a 2015/3-as számú kormányrendelethez tett módosító javaslatait. Mindkét esetben érvényes az állattartó gazdák személyes beleegyezése, és ezt a beleegyezést egy aláírással kell bizonyítaniuk. A támogatási kérés mellé csatolni kell az állattartó gazdák névsorát és az aláírásokat. Mindezek mellett a kaszálóterületekre vonatkozó támogatási rendszert is módosítani kell, erre sem a minisztérium, sem a szakbizottság nem kapott megoldási lehetőséget. Igéretek szerint az elkövetkező hetekben ez prioritást fog élvezni. (Krónika/Gazdaélet)

Egy új, támogatott állatvásárlási rendelkezésen dolgoznak a minisztérium szakemberei. Az úgynevezett de minimis támogatás a hegyvidéken gazdálkodó állattartóknak jár majd, a támogatás által a kisgazdaságok vemhes üszőket vásárolhatnak. „Szükségünk van a családi gazdaságokra. Segítséget nyújtunk ezen gazdáknak, hogy állatokat vásároljanak, és így a 10-250 fejőstehenet tartó gazdaságok csoportjába kerüljenek” – nyilatkozta a miniszter. (Háromszék)

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint 2030-ra mintegy 170 millió hektárnyi erdőségnek veszhet nyoma, a legnagyobb veszteség a trópusi területeket érintheti. A legérintettebb területek Borneó, a délkelet-ázsiai Mekong folyó térsége és az Amazonas vidéke. A világ leghosszabb folyója erdős területeinek egyharmadát, azaz akár 48 millió hektárt elveszíthet. Az utolsó nagy érintetlen erdős területek gigantikus rablógazdálkodásnak eshetnek áldozatául. Az erdők megszűnésével erősödik a klímaváltozás, az állatok és növények faji sokszínűsége is sérül. A jelenség fő oka világszerte az ipari mezőgazdaság. Az állattartás és a hatalmas monokultúrák, mint a szója vagy az olajpálma termesztése egyre több területet emészt fel. Ezt megtetézi a föld kincseinek kitermelése, valamint infrastrukturális projektek. A fakitermelésből kinyert termékek egy nagy része Németországba és Európába kerül. (MTI/Gazdaélet)

Az 1950-es évek óta több mint 7600 négyzetkilométer területről fogytak el a gleccserek Kínában, elsősorban Tibet vidékéről, ami 18 százalékos csökkenésnek felel meg. Eközben a Csomolungma, vagyis a Mount Everest alsóbb részén található gleccsertó mérete a tizenháromszorosára nőtt. A világ legmagasabb hegyének hegymászói arról számoltak be, hogy a tengerszint felett 5200 méter magasan fekvő alaptábor vidékét egykor vastag jég borította, s ma már semmi más nincs ott, csak föld és sziklák. Kínában – többségében a Csinghaj-Tibet fennsíkon – nagyjából 46 ezer gleccsert tartanak nyilván; ez a világ hasonló természeti képződményeinek körülbelül a 14,5 százalékát jelenti. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy ezek nemcsak a friss víz utánpótlásának forrásai, hanem fontos szerepük van az éghajlati rendszerben is. (MTI/Gazdaélet)

Szombattól lépett életbe az a sürgősségi kormányrendelet, amelynek értelmében a borravalóként kapott pénzösszegekről külön pénztári nyugtát kell kiállítaniuk a vendéglátó-ipari és szolgáltatói cégeknek. Az intézkedés egészen bizarr helyzeteket is teremt. Már 1 bani borravalóról is állítottak ki kasszabont. Erről a HotNews közölt szombaton felvételt. A kormány arra számít, hogy a borravaló megadóztatása nyomán az idén 154 millió lej, a jövő évben 300 millió lej, három és fél év alatt pedig összesen 1,11 milliárd lej folyik be az államkasszába. (Maszol)

Csíkszeredában május 14-e és 17-e között immár 25. alkalommal szervezik meg a Csík-expot a Vákár Lajos műjégpályán és téren. A kiállítás és vásár a fogyasztási cikkek nemzetközi vására. A nagytermelők mellett a hazai kis kézműves termékeket gyártó vállalkozások is jelen lesznek. De meglátogathatjuk azt a kertészeti alkotást is, amellyel a Sapientia EMTE közösen a csíkmadarasi Garden Proiect kertészettel közösen a magyarországi Construma nemzetközi kertépítészeti kiállításon első díjat nyert. (Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 28 és 30 lej, a vegyes mézzé 20 és 22 lej, a káposzta és a burgonya kilója 1 lej és 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 3 lej, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója 8 és 10 lej, a zöldhagyma kötése pedig 1 lej és 1 lej 50 bani. A paprika kilója 6 lej és 8 lej, a paradicsomé 7 lej és 9 lej, az uborkáé 3 lej és 4 lej, a csípős paprika kilója 8 lej, a spenóté 9 és 10 lej, a gomba kilójáért 10 és 12 lejt kérnek. A zeller darabja és a hónapos retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony kötése 1 lej, a cékla kilója 3 lej, a jégcsapretekét és a fekete retekét 2 és 3 lej 50 baniért vásárolhatjuk meg. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 6 és 8 lej, a tojás darabja ezen a héten 40 bani. Egy fej saláta 2 lej 50 bani és 3 lej. Az alma kilója 1 lej 50 bani és 3 lej, a körtéé 2 lej 50 bani és 4 lej, a dióbélé 30 lej, a szőlő kilója 7 lej és 10 lej, a sajté és az ordáé 18 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Hol szervezték meg Székelyudvarhelyen a 3. Tavaszváró Bárány- és pálinkafesztivált?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2015 május 18-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro