• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9710 RON
  • USD4.5892 RON
  • GBP5.7967 RON
  • HUF1.2597 RON

GAZDAÉLET – Bálint A, Bajkó É, Iszlai T, Bajkó L

A 2015 május 19-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Több munka, de biztos haszon. Egyre több tejtermelő dolgozza fel a tejet. Bálint Attila fiatal gyergyótekerőpataki sajtkészítővel beszélgetünk. Majd a május közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Egyre nagyobb méreteket ölt a terménylopás és a magánjogok megsértése a Maros megyei Dózsa György községben. Riportunk a helyszínen készült. Harmadik éve működik Gyergyószentmiklóson a Polgárőrség és úgy tűnik eredményesen tudnak fellépni a garázdálkodókkal szemben. Bajkó László elnököt kérdezzük. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Díjmentesen telekkönyveznek a következő nyolc évben a hatóságok országszerte minden telket és ingatlant. Az integrált kataszteri rendszer anyagi keretét az országos kataszteri ügynökség, illetve uniós források biztosítják. A mintegy 40 millió ingatlan 20 százaléka városi, 80 százaléka pedig vidéken található, ellenben a telekkönyi nyilvántartásokban jelenleg csupán 7,4 millió szerepel. A több szakaszban zaj¬ló intézkedést a lakosság tájékoztatásával indítják, majd azonosítják és felmérik a telkeket, ingatlanokat, begyűjtik a szükséges iratokat, az adatfeldolgozást követően pedig ellenőrzik és orvosolják a helyesbítési kérelmeket, frissítik a kataszteri dokumentációt, vegül pedig telekkönyveket állítanak ki. (Háromszék)

A felsőház nagy többséggel szavazta meg azt a törvénymódosító javaslatot, amelyet Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő nyújtott be a legeltetési üzemterv bevezetésének céljából. A törvény életbelépését követően, immár a helyi önkormányzatok aktív részvételével, megfelelő szakemberek segítéségével, az üzemtervek alapján ellenőrizhetővé és fenntarthatóvá válna a legelőgazdálkodás folyamata. A törvény-javaslatról a közeljövőben a Képviselőház dönt. (Közlemény)

A mobil vágóhidakra vonatkozó törvény módosítását kezdeményezi a Romániai Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége. A tervezet szövegében a szövetség azt javasolja, hogy minden megyében hozzanak létre egy szolgáltatót. Hargita Megye Tanácsa emellett azt javasolja, hogy a mobil vágóhidak mellett ökológiai égetőket is működtessenek. A szolgáltatót minden megyében az önkormányzatok hozhatnák létre, a szolgáltatásként végzett munkát pedig a magánszemélyek mellett cégek is igénybe vehetnék. A vidéki dögkutak felszámolása után a polgármesteri hivatalok kötelessége lett, hogy a település területén elhullott állatok elszállítását és égetését biztosítsa. A székelyföldi települések egy Brassó megyei céggel kötöttek szerződést erre a szolgáltatásra. A településeken elhullott állatok tetemének elszállítása ma is sokszor nehézségekbe ütközik. (7határ/Gazdaélet)

Hargita megyében hat év alatt összesen 4.300 hektár erdőt irtottak ki – állapították meg műholdfelvételek alapján a bukaresti Mezőgazdasági és Erdészeti Kutató Intézet munkatársai. A mérés a 2000 és 2006 közötti időszakra vonatkozik. A kutatók a Landsat műhold két felvételét hasonlították össze. Mérésük szerint a 4.300 hektár eltűnt erdőterületből összesen 246, egyenként három hektárnál nagyobb terület, ezek vélhetően az illegális fakitermelés nyomai. (Maszol/Hotnews)

Zuhan a tej ára. Április elsejével megszűnt az EU-tagországokban a tej termelését szabályozó kvótarendszer, azóta növekszik a tejtermelés az unióban. Egy hónap alatt négy százalékkal, azaz hatmilliárd literrel több tejet állítottak elő, mint korábban. Ilyen körülmények között a nyers tej felvásárlási ára tovább zuhant, a nemzetközi piacon 21 centet fizetnek literéért. Az ár csökkenése az orosz élelmiszer-embargó miatt már egy éve tart. A kontinensen csak azok a termelők maradhatnak fenn, akik igen alacsony önköltséggel és nagyfokú hatékonysággal minőségi terméket állítanak elő. A legfontosabb az lenne, ha az oroszok feloldanák az uniót sújtó élelmiszer-embargót. Ezáltal az EU-ban megint visszaállhatna a szabályos piaci viszonyok közti termelés, s az unió nem fulladna bele a saját élelmiszer-fölöslegébe. (Háromszék)

Az EU idei búzatermése 139,1 millió tonna lesz, jóval kevesebb a tavalyi 148,5 millió tonnás rekordnál. A repcetermés várhatóan 21,7 millió tonnára csökken a tavalyi 24,3 millió tonnáról. A legnagyobb német gabonakereskedő vállalat jelentése alapján Németországban 25,6 millió tonna búzatermés várható a tavalyi 27,7 millió tonna után, a repcetermés pedig 6,2 millió tonnáról 5,4 millió tonnára esik vissza. Németország az EU második legnagyobb búza- és repcetermesztője. A jelentés kiemeli Romániát is, amely tavaly jelentősen növelte búzaexportját. A német gabonakereskedő vállalat előrejelzése szerint a román búzatermés idén 6,5 millió tonnára mérséklődik. (MTI)

A Vidéki Beruházás-finanszírozási Ügynökség (AFIR) ismételten felhívja a pályázni óhajtók figyelmét, hogy az új, 2014-2020 közötti vidékfejlesztési terv első két fejezetére már március 25-étől lehet pályázni. A 4.1 alfejezetnél és a 6.1 alfejezetnél a pályázatokat folyamatosan fogadják az ügynökség megyei irodái október 30-ig, naponta 9 és 14 óra között. A pályázatok elfogadását azonban korábban is megszüntethetik abban az esetben, ha az éves keretösszeg kimerül, vagyis a benyújtott pályázatok értéke meghaladja a megállapított éves kifizethető összeget. Gazdaságok korszerűsítésére idén összesen 205,7 millió euróra, fiatal gazdák támogatására viszont összesen 111,2 millió euró áll rendelkezésre. (7határ/Gazdaélet)

Nőtt a kullancscsípések száma Hargita megyében. Naponta legalább hárman keresték fel a megyei kórház sürgősségi osztályát – mondta dr. Demeter Ferenc kórházmenedzser. Hónap elejétől összesen 37 esetet jegyeztek, Lyme-kór gyanúja nem merült fel. Az orvosok a hirtelen felmelegedéssel magyarázzák a kullancscsípések megsokasodását. (Híradó)

Korszerű húsipari feldolgozó- és hentes tanműhelyt létesítenek Sepsiszentgyörgyön, magyar állami támogatással. A Kós Károly Szakközépiskola és a Perspektíva Alapítvány szerződése értelmében 29 millió forinttal támogatják a húsipari tanműhely létrehozását. A fiatalok az otthon felnevelt állatokat is fel tudnák dolgozni, de a térségben sok húsipari kis vállalkozás van, ezért a Sepsiszentgyörgyön képzett fiatalok át tudnák venni szüleik vállalkozását. A húsipari tanműhely a következő tanévben indulna, és mivel egyedi lenne Székelyföldön, ezért nem csak Kovászna megyéből-, hanem az egész térségből várnak ide diákokat. A Szakoktatók Továbbképző Intézetének az árkosi tanulmányi központ adna otthont. (Kovács Zsolt/Gazdaélet)

Piaci árak Marosvásárhelyről:

Az akácméz kilója 28 és 30 lej, a vegyes mézzé 20 és 22 lej, a káposzta és a burgonya kilója 1 lej és 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 3 lej, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója 8 és 10 lej, a zöldhagyma kötése pedig 1 lej és 1 lej 50 bani. A paprika kilója 6 lej és 8 lej, a paradicsomé 7 lej és 9 lej, az uborkáé 3 lej és 4 lej, a csípős paprika kilója 8 lej, a spenóté 9 és 10 lej, a gomba kilójáért 10 és 12 lejt kérnek. A zeller darabja és a hónapos retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony kötése 1 lej, a cékla kilója 3 lej, a jégcsapretekét és a fekete retekét 2 és 3 lej 50 baniért vásárolhatjuk meg. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 6 és 8 lej, a tojás darabja ezen a héten 40 bani. Egy fej saláta 2 lej 50 bani és 3 lej. Az alma kilója 1 lej 50 bani és 3 lej, a körtéé 2 lej 50 bani és 4 lej, a dióbélé 30 lej, a szőlő kilója 7 lej és 10 lej, a sajté és az ordáé 18 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Hány éve működik a Polgárőrség Gyergyószentmiklóson?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2015 június 5-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro